ΚΟΣΜΟΣ

UNESCO: Εγκλήματα πολέμου οι καταστροφές αρχαιολογικών μνημείων από το ΙΚ

UNESCO: Εγκλήματα πολέμου οι καταστροφές αρχαιολογικών μνημείων από το ΙΚ

Η UNESCO κατήγγειλε τη Δευτέρα (29/6) με απόφασή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βόννη τις «βάρβαρες επιθέσεις» τις οποίες έχουν διαπράξει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και στο Ιράκ, τις οποίες χαρακτήρισε συγκρίσιμες με «εγκλήματα πολέμου».

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε στην 39η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, που άρχισε την Κυριακή, καταδικάζει "τις βάρβαρες επιθέσεις, τις βιαιότητες και τα εγκλήματα τα οποία διαπράττονται εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ" από την οργάνωση αυτή, η οποία πολλαπλασίασε τις ακρότητές της στοχοθετώντας αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία εντός της επικράτειας στην οποία έχει ανακηρύξει την εγκαθίδρυση ενός "χαλιφάτου" κι εκτείνεται στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

"Οι εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον κτιρίων αφιερωμένων στη θρησκεία, στην παιδεία, στην τέχνη, στην επιστήμη ή στη φροντίδα της (ανθρώπινης) υγείας καθώς και εναντίον ιστορικών μνημείων ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου", επισημαίνει στην απόφασή της η UNESCO.

Η απόφαση που εξέδωσε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει ακόμη τη "βαθιά ανησυχία" της για την αρχαία πόλη Παλμύρα, μέρος "της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς", που καταλήφθηκε από το ΙΚ κι έχει παγιδευτεί με νάρκες και εκρηκτικά.

Η UNESCO εκφράζει τον φόβο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αρχαιολογικός χώρος να καταστραφεί ολοσχερώς.

Την Κυριακή η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα είχε καταγγείλει την καταστροφή αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών ανυπολόγιστης αξίας από το ΙΚ.

Σχετικές ειδήσεις