ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκροί 10 Κούρδοι αντάρτες σε επιχειρήσεις του στρατού

Τουρκία: Νεκροί 10 Κούρδοι αντάρτες σε επιχειρήσεις του στρατού

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού σκότωσαν σήμερα 10 Κούρδους αντάρτες κατά τη διάρκεια χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση μονομερούς διακοπής των επιχειρήσεων από την πλευρά των ανταρτών.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης στις συγκρούσεις αυτές.

Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) διέταξε το Σάββατο τα μέλη του να σταματήσουν όλες τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία, την ημέρα των βομβιστικών επιθέσεων που σκότωσαν 97 ανθρώπους σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα. Η κυβέρνηση απέρριψε την διακήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντας τη τέχνασμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις από επιχείρηση του στρατού στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Ιράκ. Επτά ακόμη αντάρτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις σε συνέχεια της επιχείρησης.

Ο στρατός ανέφερε πως τουρκικά αεροσκάφη F-16 εξαπέλυσαν επιπλέον αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ορισμένοι από τους υπόπτους της αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας του Σαββάτου είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και υποστήριξε πως μπορεί να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή με τους Κούρδους μαχητές.