ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κηδεύτηκε ο φοιτητής που δολοφονήθηκε στην Αίγυπτο

Ιταλία: Κηδεύτηκε ο φοιτητής που δολοφονήθηκε στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι προειδοποιεί το Κάιρο ότι διακυβεύεται η διμερής σχέση.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε σήμερα την Αίγυπτο ότι διακυβεύεται η φιλία των δύο χωρών στην έρευνα για τον βασανισμό και τον θάνατο ενός Ιταλού φοιτητή στο Κάιρο, την ημέρα που το θύμα κηδεύτηκε στο Φιουμιτσέλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών βρίσκεται στην Αίγυπτο εδώ και μία εβδομάδα, προκειμένου να χυθεί φως στις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκε τον θάνατο ο Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, που είχε εξαφανιστεί την 25η Ιανουαρίου στο Κάιρο και η σορός του ανακαλύφθηκε την 3η Φεβρουαρίου σε μια τάφρο.

«Προς το παρόν, λαμβάνουμε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε κι έχουμε απαιτήσει όλα τα στοιχεία να τεθούν στο τραπέζι, ώστε να εξακριβωθεί η αλήθεια και να συλληφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι» για τη δολοφονία του νεαρού Ιταλού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στη δημόσια ραδιοφωνία RAI.

KID

«Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Τζούλιο και επαναλαμβάνω αυτό στο οποίο επιμείναμε μιλώντας στους Αιγύπτιους: η φιλία είναι πολύτιμη, αλλά δεν είναι δυνατή παρά μόνο όταν υπάρχει αλήθεια», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Στην Ιταλία, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διπλωματικούς κύκλους στην Αίγυπτο, ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι πρόκειται για μια υπόθεση αστυνομικής βαρβαρότητας: στη χώρα της Μέσης Ανατολής, οι αυθαίρετες συλλήψεις και τα βασανιστήρια αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μάγκντι Άμπντελ Γάφαρ απορρίπτει κατηγορηματικά «τις φήμες» περί αυτού και διαβεβαιώνει ότι ο Ρετζένι δεν είχε συλληφθεί.

Στο Φιουμιτσέλο, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Μια επιμνημόσυνη τελετή έγινε το απόγευμα σε ένα γυμνάσιο. Δεκάδες οικείοι και φίλοι του Ρετζένι από την Ιταλία και άλλες χώρες ταξίδεψαν εκεί για την κηδεία και για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Η οικογένεια ζήτησε από τα ΜΜΕ να κρατήσουν απόσταση από την τελετή σεβόμενα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Τόσο το αντικείμενο της έρευνας του Ρετζένι όσο και το γεγονός πως είχε γράψει άρθρα με τα οποία επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές έδωσαν τροφή στις υποψίες πως η δολοφονία του διαπράχθηκε από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν «εξαφανιστεί» μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013.

Σχετικές ειδήσεις