ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η «Αρκούδα»: Η Τουρκία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και διευκολύνει τζιχαντιστές

Στην αντεπίθεση η «Αρκούδα»: Η Τουρκία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και διευκολύνει τζιχαντιστές

Τη «σοβαρή της ανησυχία» μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων Κούρδων στη Συρία, καταγγέλλοντας μια «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας που συνιστά «απειλή για την ειρήνη», διατύπωσε η Μόσχα.

«Η Μόσχα εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο Τύπου, όπου προστίθεται ότι διακρίνει «μια απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία».

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή», τονίζεται επίσης στο δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σήμερα (15/2) από περιοχές κοντά στη συριακή μεθόριο, θέσεις Κούρδων στη Συρία, στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα, για τα πυρά που ρίπτονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, με την κλιμάκωση αυτής ωστόσο της βίας να προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε επιπλέον την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να διευκολύνει την παράτυπη είσοδο στη συριακή επικράτεια νέων ομάδων τζιχαντιστών και ένοπλων μισθοφόρων» από τα σύνορά της.

Μογκερίνι: Δεν επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε ότι δεν επικρατεί ψυχροπολεμικό «κλίμα» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή μια κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, αν και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας του και της Δύσης.

«Δεν έχω διακρίνει κλίμα Ψυχρού Πολέμου αυτές τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε η Μογκερίνι λίγο προτού υποδεχθεί τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ρωσικές προειδοποιήσεις.

Η Μογκερίνι τόνισε επίσης ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τη συριακή κρίση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μια έκκληση που επανέλαβε επίσης ο Μπερτ Κέντερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισήμανε από τις Βρυξέλλες:

«Στο πλαίσιο των όρων της Συμφωνίας του Μονάχου… όλα τα μέρη καλούνται – ακόμα και πριν από την έναρξη της εκεχειρίας – να συμβάλουν σε μια άμεση αποκλιμάκωση των βιαιοπραγιών».

«Αυτό ισχύει για τη Ρωσία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει το συριακό καθεστώς στα περίχωρα του Χαλεπίου (αλλά) και για τις πρόσφατες επιθέσεις των μαχητών τoυ Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης στη βόρεια Συρία. Μπροστά σε αυτήν την τεταμένη κατάσταση, η Τουρκία επίσης πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σχετικές ειδήσεις