ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 40 νεκροί του συριακού καθεστώτος στη Λαττάκεια

Τουλάχιστον 40 νεκροί του συριακού καθεστώτος στη Λαττάκεια

Τουλάχιστον 40 άνδρες των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε μάχες με αντάρτες στην επαρχία της Λαττάκειας, στη δυτική Συρία, ανέφερε χθες το βράδυ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 40 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος, παραστρατιωτικοί πιστοί (σ.σ. στο καθεστώς Άσαντ) στην πλειονότητά τους, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν χθες (σ.σ. προχθές Πέμπτη) βράδυ στην κοινότητα Καμπάνι, στον βορρά της επαρχίας της Λαττάκειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκρούσεις άρχισαν την Πέμπτη, αφού οι αντάρτες κατάφεραν να απωθήσουν μια έφοδο των δυνάμεων του καθεστώτος στην Καμπάνι.

Η σημασία που έχει για τους αντάρτες η διατήρηση του ελέγχου αυτής της κοινότητας έγκειται στη γεωγραφική της θέση, καθώς επιβλέπει τεράστιες εκτάσεις. Ο ανεφοδιασμός τους γίνεται μέσω της γειτονικής επαρχίας της Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», μιας συμμαχίας ισλαμιστών στην οποία συμμετέχει το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Ο στρατός επιδίωκε να ανακαταλάβει το Καμπάνι για να εδραιώσει τον έλεγχό του σε ολόκληρο τον βορρά της επαρχίας της Λαττάκειας, μετά την κατάληψη την περασμένη εβδομάδα της Κινσάμπα, του τελευταίου ουσιαστικά προπυργίου των ανταρτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με μια πηγή στον συριακό στρατό που βρίσκεται στο πεδίο, από τον Οκτώβριο και χάρη στην υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο εκτάσεων 750 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον βορρά της επαρχίας της Λαττάκειας. Στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν απομένουν πλέον παρά 135 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 18% αυτής της περιοχής.

Η παραθαλάσσια επαρχία της Λαττάκειας, λίκνο της οικογένειας των Άσαντ, σε σύγκριση με άλλες έχει πληγεί λιγότερο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Συρία από το 2011 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270.000 ανθρώπους.