ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τους όρους του

Πούτιν: Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τους όρους του

Ο Πούτιν εμφανίστηκε προς τους συμπατριώτες του αισιόδοξος για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, η οποία περνά μακροχρόνια ύφεση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδόθηκε και φέτος στον καθιερωμένο τηλεμαραθώνιο ερωταπαντήσεων, απαντώντας ζωντανά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις, για τη Συρία, την Τουρκία και άλλα θέματα.

Για τέσσερις ώρες ο Πούτιν απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών, υποσχόμενος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και διαμηνύοντας ότι ουδείς μπορεί να δίνει οδηγίες και να επιβάλει όρους στη Ρωσία.

Για την Τουρκία

«Δεν έχουμε βρεθεί, και δεν θα βρεθούμε, σε έναν κύκλο εχθρότητας. Αυτό μπορεί απολύτως να αποκλειστεί. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Έχουμε επίσης, συνολικά, καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Και θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι φίλη μας και ο τουρκικός λαός ένα φιλικό έθνος με το οποίο αναμφίβολα θα οικοδομήσουμε τις καλύτερες δυνατές φιλικές σχέσεις».

«Έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες. Αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό, όπως βλέπετε με ηρεμία, χωρίς εμπόδια... και αυτή είναι η γραμμή αντίδρασής μας σε μη φιλικές ενέργειες απέναντι στη Ρωσία».

«Μια αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη, διαφορετικά θα τους έχεις στο σβέρκο και θα σε διώξουν. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία μας, πριν από πολύ καιρό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επιστροφή σε αυτό -και δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως στην ουσία διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος στη νότια Τουρκία, η ηγεσία της οποίας συνεργάζεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις αντί να τις πολεμά. Ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ρώσους επισκέπτες και πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για επανέναρξη των πτήσεων προς τη χώρα αυτή και την Αίγυπτο.

Για τις κυρώσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε αντίποινα κατά της Δύσης.

Για την Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές στο Κίεβο ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Σχολιάζοντας την έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο του διορισμού του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «πραγματιστική».

Αισιόδοξος για την οικονομία

Ο Πούτιν εμφανίστηκε προς τους συμπατριώτες του αισιόδοξος για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, η οποία περνά μακροχρόνια ύφεση, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τι απάντησε στην ερώτηση εάν θα βάλει ξανά στεφάνι;

Σχετικές ειδήσεις