ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ σε μυστική επιχείρηση του Ισραήλ (Pics & Vid)

Νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ σε μυστική επιχείρηση του Ισραήλ (Pics & Vid)

Ένας από τους σημαντικότερους διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία, δήλωσε σήμερα (13/5) πηγή προσκείμενη στη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου ανέφεραν ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Τρίτης.

«Ένας από τους βασικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, ο Μουστάφα Μπαντρεντίν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισχυρής έκρηξης σε ένα από τα κεντρικά γραφεία του κινήματος της λιβανικής αντίστασης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού», δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο Μπαντρεντίν «μετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις της ισλαμικής αντίστασης από το 1982» αποκαλώντας τον «μεγάλο τζιχαντιστή ηγέτη», γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με την Χεζμπολάχ, ο Μπαντρεντίν σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης (10/3) σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η ακριβής τοποθεσία της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο Μπαντρεντίν, περίπου 55 ετών, ήταν υπεύθυνος της οργάνωσης στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων, ανταρτών και τζιχαντιστών.

Ήταν επίσης ένα από τα πέντε μέλη της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου που σκοτώθηκε σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005. Επίσης σε βάρος του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.



«Μόνο σαν μάρτυρας θα επιστρέψω από τη Συρία»

Σε μια πρώτη λακωνική ανακοίνωση για τον θάνατο του Μπαντρεντίν, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διοικητής είχε «πει πριν από μερικούς μήνες, 'δεν θα επιστρέψω από τη Συρία, παρά μόνο σαν μάρτυρας ή κρατώντας τη σημαία της νίκης'. Και επέστρεψε σήμερα ως μάρτυρας».

Η κηδεία του είναι προγραμματισμένη στις 17:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο δρόμος του αεροδρομίου της Δαμασκού θεωρείται σχετικά ασφαλής και προσπελάσιμος σε σχέση με τα άλλα φλεγόμενα μέτωπα του πολέμου στη Συρία, έχοντας δεχθεί λίγες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Μπαντρεντίν είχε αντικαταστήσει στη θέση του στρατιωτικού διοικητή τον Ιμάντ Μουγνίγια, ο οποίος καταζητείτο από την Interpol και τις ΗΠΑ για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στη Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Η αδελφή του Μπαντρεντίν είχε παντρευτεί τον Μουγνίγια.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Σαμίρ Καντάρ, προσωπικότητα της Χεζμπολάχ που ήταν φυλακισμένος επί σχεδόν 30 χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό, μια δολοφονία για την οποία η Χεζμπολάχ επίσης κατηγόρησε το Ισραήλ.

Στις 11 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε δημόσια για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε επιτεθεί σε δεκάδες αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν όπλα στη Συρία και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπαντρεντίν και άλλα τρία πρόσωπα υπόκεινταν σε οικονομικές κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 για την «ενεργή στήριξη (του κόμματος) στο καθεστώς Ασαντ και για τρομοκρατικές ενέργειες της Χεζμπολάχ».

Προβληματισμός από τη Ρωσία και «ουδέν σχόλιο» από το Ισραήλ

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν περισσότερο τα δημοσιεύματα σε σχέση με τον θάνατο του κύριου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ. «Είδαμε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Η πληροφορία πρέπει να ελεγχθεί», τόνισε.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Χεζμπολάχ, παραστρατιωτική και πολιτική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1980, πολεμά στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σουνιτών εξτρεμιστών και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων από το 2011.

Η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όχι από τη Ρωσία.

Σχετικές ειδήσεις