Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ για το χρέος

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σχετικά με το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης...

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σχετικά με το πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.


Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν χθες ότι έπειτα από μια εβδομάδα αδιεξόδου βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.


«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.


Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί δήλωσαν «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.


«Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», είπε ο Μπένερ ενώ απέμεναν μόλις τρεις ημέρες πριν από την 2α Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.


Διαψεύδουν τα περί συμφωνίας οι Δημοκρατικοί


Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού στις ΗΠΑ παρά τα όσα μπορεί να λένε Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες, δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ.


"Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι η συμμετοχή τους (στις διαπραγματεύσεις) δεν είναι ουσιαστική", δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία λίγο αφότου επέστρεψε στο σώμα αυτό του Κογκρέσου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


"Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να διαπραγματευθούν με καλή πίστη", πρόσθεσε ο Ριντ.


Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο να τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο του κόμματός του για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους αναβλήθηκε ως τις 13:00 την Κυριακή ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (20:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία.


Σε μια σύντομη δήλωσή του στη Γερουσία ο Ριντ είπε ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζονται, αλλά πρόσθεσε πως "πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση" προτού υπάρξει συμφωνία.

 

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr