ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ομπάμα – Κονγκρέσο στο παρά πέντε

Συμφωνία Ομπάμα – Κονγκρέσο στο παρά πέντε
Το πρόγραμμα προβλέπει περικοπές ύψους 1 τρις δολαρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια...

Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία, έτσι ώστε να αυξηθεί το όριο του αμερικανικού χρέους και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το πρόγραμμα προβλέπει περικοπές ύψους 1 τρις δολαρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα συσταθεί μία ειδική επιτροπή, η οποία θα δουλέψει προς την κατεύθυνση να υπάρξει επιπλέον μείωση του ελλείμματος κατά 1,5 τρις δολάρια, μέχρι το Δεκέμβρη.

Για τη συγκεκριμένη συμφωνία απαιτείται έγκριση από τη Γερουσία, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν από την Τρίτη σε στάση πληρωμών.

«Υπάρχει πρωταρχική συμφωνία, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Παρόλο που δε συμφωνώ με μέρος του περιεχομένου, αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα απαλλάξει τις Η.Π.Α. από παρόμοια προβλήματα σε έξι, εννιά ή δώδεκα μήνες, ωστόσο όπως επισήμανε στην ομιλία του «το σημαντικό είναι να αποφευχθεί η στάση πληρωμών».

Η μείωση των δημοσίων δαπανών είναι μεγάλη ωστόσο εγγυάται ότι θα μπορούμε στο μέλλον να επενδύσουμε σε κομβικούς τομείς της κοινωνίας όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η έρευνα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χτυπά «κόκκινο» η αγωνία
ΗΠΑ: Συμφωνία στο παρά πέντε;