ΚΟΣΜΟΣ

Λεηλάτησαν βοήθεια του ΟΗΕ για τα θύματα του λιμού

Λεηλάτησαν βοήθεια του ΟΗΕ για τα θύματα του λιμού
Μια ομάδα ενόπλων ανδρών εισέβαλε σε καταυλισμό στο Μογκαντίσου, όπου έχουν καταφύγει θύματα του λιμού...

Μια ομάδα ενόπλων ανδρών εισέβαλε σε καταυλισμό στο Μογκαντίσου, όπου έχουν καταφύγει θύματα του λιμού από τη Σομαλία και λεηλάτησε τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη συμπλοκή που ακολούθησε, τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Εκείνη την ώρα, οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν στον καταυλισμό περίμεναν να τους διανεμηθούν τρόφιμα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM).

Αρκετοί άνθρωποι «σκοτώθηκαν επί τόπου όταν παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ για να λεηλατήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια (...) Όλος ο κόσμος έτρεξε για να σωθεί την ώρα που οι άνδρες ασφαλείας που συνόδευαν την ανθρωπιστική αποστολή αντάλλαξαν πυρά με τους δράστες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια, ο Αμπντικαντίρ Μοχάμεντ.

«Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν», δήλωσε από τη μεριά του ο Άντεν Κούσοου, που είναι και ο ίδιος πρόσφυγας στον καταυλισμό Μπαντμπάντο.

«Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν στον καταυλισμό. Οι άλλοι τρεις εκτός του καταυλισμού τη ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας, περίπου 300 τόνων, λεηλατήθηκε.

Περίπου 100.000 Σομαλοί έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες στο Μογκαντίσου εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, αλλά και ολόκληρό το Κέρας της Αφρικής.