ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών: «Απόψε πέθαναν τα στατιστικά στοιχεία»

Αποτελέσματα αμερικανικών εκλογών: «Απόψε πέθαναν τα στατιστικά στοιχεία»

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: δεν κατάφεραν ούτε οι δημοσκοπήσεις ούτε τα exit polls να προσεγγίσουν έστω, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη νίκη δηλαδή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο «δαίμων» των δημοσκοπήσεων, μετά τις αστοχίες σε εθνικές εκλογές ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αλλά και τη μεγάλη αποτυχία στο δημοψήφισμα για το Brexit, χτύπησε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο στρατηγικός σύμβουλος Μάικ Μέρφι, έπεσαν παταγωδώς έξω. Ο ίδιος μάλιστα, παραδέχτηκε τη λανθασμένη του εκτίμηση, γράφοντας στο Twitter «δεν θα μπορούσα να κάνω πιο πολύ λάθος για αυτές τις εκλογές».

Ο Μέρφι, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της οικονομικής καμπάνιας του Τζεντ Μπους (υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών) είχε δηλώσει βάσει των στατιστικών στοιχείων, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχανε την προεδρία των ΗΠΑ, ακόμα και αν κέρδιζε με διαφορά «μίας ίντσας» την κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα.

«Τριάντα χρόνια στην πολιτική πίστευα στα στατιστικά στοιχεία, όμως τα στατιστικά στοιχεία πέθαναν απόψε» ήταν το mea culpa του στο Twitter.

Η αποτυχία προσέγγισης του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών δίνει ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στο θεσμό των δημοσκοπήσεων εν γένει, φέρνοντας αυτό το εργαλείο ανάλυσης κοινωνικών και πολιτικών τάσεων στο πλέον αναξιόπιστο σημείο του.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2016

Σχετικές ειδήσεις