Χείρα φιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτεινε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Vid)

Newsroom Newsroom

Χείρα φιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτεινε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Vid)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «συνεχίσουν τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ισχυρή δέσμευση» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό.

Ο Μάικ Πενς έγινε δεκτός για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ευχή ότι η ΕΕ μπορεί να υπολογίζει σε «μια απερίφραστη υποστήριξη» της Ουάσινγκτον.

«Συνέβησαν πολλά πράγματα στη χώρα σας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του περασμένου μήνα, υπήρξαν πολλές νέες και μερικές φορές απροσδόκητες ιδέες που εκφράστηκαν για τις σχέσεις μας και την κοινή ασφάλειά μας για να υποκριθούμε ότι όλα πάνε ως συνήθως», είπε στην αρχή ο Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας στο πλάι του Μάικ Πενς ενώπιον των δημοσιογράφων.

Αναφερόταν στην έντονη κριτική την οποία άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ, έναν οργανισμό για τον οποίο προέβλεψε περαιτέρω κατάτμηση μετά το «θαυμάσιο» Brexit.

Ο Ντόναλντ Τουσκ περιέγραψε στη συνέχεια «τις απαιτήσεις-κλειδί» που πρέπει να τύχουν σεβασμού στη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ και είπε ότι έλαβε από τον Μάικ Πενς τη διαβεβαίωση ότι αυτές θα τηρηθούν από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Παίρνοντας τον λόγο με τη σειρά του, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θέλησε να είναι και πάλι καθησυχαστικός.

«Σήμερα έχω το προνόμιο, εκ μέρους του προέδρου Τραμπ, να εκφράσω την ισχυρή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, οι δύο ήπειροί μας μοιράζονται την ίδια κληρονομιά, τις ίδιες αξίες και πάνω απ΄όλα, την ίδια πρόθεση να προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία μέσω της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και σε αυτούς τους σκοπούς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved