ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Ως εδώ κ. Ερντογάν – Δεν είστε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας»

Γερμανία: «Ως εδώ κ. Ερντογάν – Δεν είστε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας»

Ειδήσεις - Τουρκία:Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια όταν συνέκρινε την τρέχουσα κυβέρνηση της Γερμανίας με τους ναζί και δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.

Η αντίδραση του Μπουφιέ, αντιπροέδρου του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καταδεικνύει την αυξανόμενη αγανάκτηση για τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των συγκρίσεων που κάνει μεταξύ των ναζιστικών πρακτικών και την απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτικών εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Αρκετά», τόνισε ο Μπουφιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης. «Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF.

Τα γερμανικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γερμανία αυτό τον μήνα για να ζητήσει τη στήριξη του 1,4 εκατομμυρίου Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν εκεί στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο Μπουφιέ επεσήμανε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα προκαλούσε προβλήματα ασφαλείας. «Κάποιος που μας προσβάλει με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συγκεντρώσει χιλιάδες αστυνομικούς για να τον προστατεύσουν».

Προς το παρόν πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για επίσκεψη του Ερντογάν.

Ο Ράινερ Χάζελοφ, ένα άλλο μέλος του CDU και πρωθυπουργός της Σαξονίας- Άνχαλτ, κάλεσε το Βερολίνο να απαγορεύσει τέτοιου είδους επισκέψεις.

«Κάθε ηγέτης που επιθυμεί να συζητήσει κάτι μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος ως καλεσμένος και θα είναι ευπρόσδεκτος βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, όμως αυτό δεν περιλαμβάνει την πραγματοποίηση προεκλογικής εκστρατείας, και κυρίως όχι από ανθρώπους που μας κατηγορούν ως έθνος», τόνισε ο Χάζελοφ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.

«Αυτοί που μας συγκρίνουν με τους ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοί. Δεν είναι αποδεκτό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να αφήνει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επισκέψεις Τούρκων πολιτικών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί μεταφορές με τον φασισμό επειδή ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ξεχνούν την ιστορία τους και πέφτουν ξανά στην παγίδα του ναζισμού.

Στη σημερινή του ομιλία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η χώρα του δεν μπορεί πλέον να υφίσταται πιέσεις από σκέψεις, όπως η συμφωνία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που έχει συνάψει με την ΕΕ με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και εντατικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν σημείωσε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild ότι οι προοπτικές της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα είναι «ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές», αν δεν αλλάξει πορεία και δεν πάψει να απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Χαν δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της σχετικά με «τις ολοένα και αυξανόμενες αυταρχικές τάσεις του προέδρου Ερντογάν».«Οι απειλές δεν είναι ο τρόπος να γίνεται πολιτική. Καθιστούν αδύνατο τον λογικό διάλογο», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις