ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική στιγμή για τη Σκωτία: Το Εδιμβούργο ψηφίζει σήμερα για το νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης

Ιστορική στιγμή για τη Σκωτία: Το Εδιμβούργο ψηφίζει σήμερα για το νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeonαναμένεται σήμερα (22/3) να κερδίσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματοςγια την ανεξαρτητοποίηση, παρά την αντίθεση του Λονδίνου.

Οι βουλευτές πρόκειται να στηρίξουν την έκκληση της Στέρτζον για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κατά τη σημερινή ψηφοφορία έπειτα από δυο ημέρες συζήτησης στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο.

Η Στέρτζον επέμεινε ότι το μέλλον της Σκωτίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους πολίτες που ζουν εκεί και όχι «να μας επιβληθεί».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη του 2019, αλλά η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει την κίνηση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

«Δεν το θεωρώ σωστό ούτε δίκαιο. Το μέλλον της Σκωτίας δεν θα πρέπει να μας επιβάλλεται, θα πρέπει να είναι επιλογή του λαού της Σκωτίας». Η απόπειρα του Λονδίνου να μπλοκάρει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος «κινδυνεύει να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία».

Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει διατυπώσει μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις με στόχο την προστασία της Σκωτίας από τις «επιπτώσεις» του Brexit.

Και επέμεινε ότι «αν κάποια από αυτές τις προτάσεις είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάναμε σήμερα αυτή τη συζήτηση».

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Πρασίνων της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης γεγονός που θα του χαρίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επικρατήσει επί των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών, Εργατικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ωστόσο παρά την ευρεία στήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Στέρτζον πιθανόν να χάσει.

Η Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτητοποίησή της στο δημοψήφισμα του 2014 παρότι το SNP υποστηρίζει ότι η απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αποχωρήσει από την ΕΕ εγγυάται το «ναι» σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Στο δημοψήφισμα του 2014 το 55% των Σκωτσέζων απέρριψε την ανεξαρτητοποίηση, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο ScotCen την περασμένη εβδομάδα το 46% των ψηφοφόρων θα ψήφιζαν σήμερα «ναι».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, από 40% που ήταν το 1999 σε 67% τον περασμένο χρόνο.

Η Στέρτζον έχει προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά θα κοστίσει στη Σκωτία δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παρότι το δημοψήφισμα δεν θα εξασφαλίσει στο Εδιμβούργο την πρόσβαση σε αυτή.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου αίτημα για ένταξη στο μπλοκ.

Παρά πάντως την αβεβαιότητα αναφορικά με τη θέση της Σκωτίας στην μετά Brexit εποχή, η Στέρτζον το Σάββατο παρέμεινε αμετακίνητη στα σχέδιά της. «Η Σκωτία δεν θα πρέπει να συρθεί έξω από την Ευρώπη από την πρόθεση μιας κυβέρνησης των Τόρις για ένα καταστροφικό, σκληρό Brexit. Τώρα έχουν τρομοκρατηθεί με την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας», είπε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της στο Αμπερντίν.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Παρασκευή το SNP για «διχαστικό και εμμονικό εθνικισμό» και υπερασπίστηκε την «πολύτιμη, πολύτιμη ένωση» της Αγγλίας, Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας, Ουαλίας.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για το «διαζύγιο» από τις Βρυξέλλες για τη Σκωτία και την υπόλοιπη Βρετανία, με τις επίσημες διαδικασίες για το Brexit να έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για τις 19 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από τους βρετανούς βουλευτές στις αρχές του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τροποποιήθηκε κατά το πέρασμά του από τη Βουλή των Λόρδων. Θεωρητικά, εάν δεν υπάρξει εκ νέου συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, το νομοσχέδιο μπορεί να υιοθετηθεί οριστικά από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απόψε.

Ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε χθες από τους βουλευτές «να μην δέσουν τα χέρια» της Τερέζα Μέι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα δώσουν τέλος στην 40ετή ταραχώδη σχέση Βρετανίας-ΕΕ, καλώντας τους να απορρίψουν τις δύο τροπολογίες που προστέθηκαν στο κείμενο στη Βουλή των Λόρδων.

C6zHOe1WoAEWKys

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ζητούν την προστασία των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζητούν το Κοινοβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο για την τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα απορρίψουν τις δύο τροπολογίες των Λόρδων.

Η Τερέζα Μέι, που ποντάρει σε ένα κύμα υψηλής δημοφιλίας, έχει δεσμευθεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από το τέλος του Μαρτίου, κηρύσσοντας την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων, έπειτα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας μου έδωσαν να καταλάβω ότι θέλουν να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις, και εγώ το θέλω επίσης», δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ μπορούν να συνέλθουν ήδη από τις 6 Απριλίου σε σύνοδο κορυφής για να καθορίσουν «τις κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων. Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν ενότητα απέναντι στους Βρετανούς που θα εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε διαίρεση του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

Μεταξύ των καυτών θεμάτων θα βρίσκεται ο λογαριασμός της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση: οι Ευρωπαίοι μπορεί να απαιτήσουν από τους Βρετανούς μέχρι και 60 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές, ποσό που αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Λονδίνο απέναντι στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η τύχη των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να επιλυθεί: η Τερέζα Μέι αρνείται μέχρι στιγμής να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους πριν λάβει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για το 1,2 εκατομμύριο Βρετανούς που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στάση που οδηγεί τους επικριτές της να κάνουν λόγο για ομηρία των ευρωπαίων πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά θα χρειασθεί τιτάνια προσπάθεια για την ολοκλήρωση «του πλέον περίπλοκου διαζυγίου στην Ιστορία», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό των συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ξηλώσουν περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σχέσης, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για γιορτάσει την 60ή επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης, επέτειος που οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η υπόθεση της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποκλείεται. «Προετοιμαζόμαστε για όλες τις πιθανότητες», δήλωσε χθες ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβς, ενώ η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι προτιμά «καμία συμφωνία» από μία «κακή συμφωνία» με τις Βρυξέλλες.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 απειλεί επίσης την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, με το φάσμα ενός νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θεωρεί ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το οποίο τοποθετεί στο φθινόπωρο του 2018.

Αν και δεν έχουν την πλειοψηφία, οι πολίτες της Σκωτίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BMG και έχουν φθάσει στο 48%.

ΕΕ: Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει κράτος-μέλος της Ένωσης

Η Σκωτία, η οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit, θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, αφήνοντας να πλανάται ξανά η απειλή της διάλυσης του ΗΒ.

Η Κομισιόν υπενθύμισε έτσι ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει μέλος της ΕΕ», είχε πει.

«Και η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη της», είχε προσθέσει ο Πορτογάλος.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ηγείται του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Μέι: Διχαστικό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία

Ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αβεβαιότητα στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Μόλις πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια ο λαός στη Σκωτία ψήφισε αποφασιστικά να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε προσδιορίσει ως ψηφοφορία που γίνεται "μια φορά σε μία γενιά"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως η πλειονότητα των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Άλλο ένα δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή», είπε.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αυξήθηκε αφότου η Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει απλώς από την ΕΕ, αλλά και από την ενιαία αγορά και ενδεχομένως και από την τελωνειακή ένωση. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το εκλογικό σώμα είναι διαιρεμένο στη μέση.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, ο Στέρτζον απάντησε: «Ναι. Το πιστεύω, απολύτως»…

Σχετικές ειδήσεις