ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στην αποχή του BDP από το τουρκικό κοινοβούλιο

Τέλος στην αποχή του BDP από το τουρκικό κοινοβούλιο
Η αποχή από το τουρκικό κοινοβούλιο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) θα τερματιστεί πιθανά το Σάββατο...

Η αποχή από το τουρκικό κοινοβούλιο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) θα τερματιστεί πιθανά το Σάββατο, στην περίπτωση που εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση συνέρχεται εκ νέου το Σάββατο, μετά την περίοδο των θερινών διακοπών της λειτουργίας του. Η αποχή των βουλευτών του BDP απειλούσε τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού να επιδιώξει διαπαραταξιακή στήριξη για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Το BDP είχε κάνει σαφές ότι δεν θα συμμετείχε στις εργασίες της βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αποφάσεις δικαστηρίων που στερούσαν από φυλακισμένους εκλεγμένους βουλευτές του τις έδρες τους.

Η ανακοίνωση για λήξη της αποχής έγινε μια περίοδο έξαρσης των συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και με πυρά πυροβολικού πλήττει βάσεις ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Το ζήτημα της παραχώρησης περισσότερων δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στο διάλογο σχετικά με το επόμενο κεφάλαιο στη διαδικασία της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.