ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο νέος σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ

Αυτός είναι ο νέος σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

«Όχι διπλωμάτης, αλλά ειδικός στα προσφυγικά θέματα», τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Die Welt για τον διορισμό του νομικού Γιαν Χέκερ (Jan Hecker) στη θέση συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε η Welt, ο Χέκερ πρωτοβρέθηκε στην Καγκελαρία το φθινόπωρο του 2015, μετά από πρόταση του Πέτερ Αλτμάιερ , προκειμένου να «αντιμετωπίσει το χάος που είχε προκύψει με την προσφυγική κρίση την εποχή των ανοιχτών συνόρων. Ως διευθυντής του νεοϊδρυθέντος επιτελείου για την προσφυγική πολιτική ο Χέκερ με μία μικρή ομάδα υπαλλήλων, νομικών και αξιωματούχων οργάνωσε την κατανομή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Και πέτυχε: ήδη τον χειμώνα 2015-2016 κανείς αιτών άσυλο στη Γερμανία δεν χρειάστηκε πια να πεινάει ή να κρυώνει. Στον στενότερο κύκλο της Μέρκελ ο Γιαν Χέκερ εισήλθε την άνοιξη του 2016. Την ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το πώς προχωρούσε η δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (hot spots). Κυρίως όμως προετοίμασε για την Καγκελάριο την προσφυγική συμφωνία με τον Ερντογάν. Η κατά τα άλλα αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη, προσφυγική συμφωνία είναι για την Μέρκελ το μοντέλο της προσφυγικής πολιτικής των επόμενων ετών. Τέτοιες συμφωνίες πρόκειται να υπάρξουν μελλοντικά και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Το ότι ο Γιαν Χέκερ θα έχει στη εξής στη διάθεσή του ολόκληρο το Τμήμα ΙΙ της Καγκελαρίας, δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η Καγκελάριος».

Για «κάτι πολύ περισσότερο από μία εσωτερική μετακίνηση» κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και σημειώνει: Η Μέρκελ εξέπληξε με την απόφασή της ακόμη και την ίδια την Καγκελαρία. Πρώτον, γιατί υπολογιζόταν ότι θα προχωρούσε στην αντικατάσταση του προηγούμενου συμβούλου της, Χόισγκεν (Ηeusgen), μετά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Πιθανότατα όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο. Επιπλέον, ο Χέκερ θεωρείτο καταλληλότερος υποψήφιος για το Τμήμα Ι, το αποκαλούμενο Κεντρικό Τμήμα, που ασχολείται με θέματα εσωτερικής πολιτικής και νομοθεσίας, και του οποίου ο διευθυντής οδεύει προς τη συνταξιοδότηση. Την ιδιότητα του Διευθυντή του Επιτελείου συντονισμού της προσφυγικής πολιτικής ο Χέκερ πρόκειται “κατ’ αρχάς” να τη διατηρήσει.

Για τον μελλοντικό Γερμανό ΥπΕξ, όποιος κι αν αναλάβει, απ’ όποιο κόμμα, η εξέλιξη αυτή στην Καγκελαρία θα αποτελέσει μια ευκαιρία, καθότι δε θα υπάρχει πια ένας «δεύτερος ΥπΕξ» στην Καγκελαρία, ακόμη κι αν η Καγκελάριος παρακολουθεί στην ουσία εδώ και καιρό και η ίδια τα διεθνή θέματα.

Σε ρεπορτάζ στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Der Tagesspiegel παρουσιάζεται το πορτρέτο του Γιάν Χέκερ.

Ο Φρίεντ (Fried) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα στελέχη που θέλει κοντά της η Καγκελάριος πρέπει να είναι διατεθειμένα να «βάζουν στην άκρη”» τον εγωισμό τους. Την ενδιαφέρουν τα προσόντα, η αποτελεσματικότητα και η ακούραστη δραστηριοποίηση. Προ παντός εκτιμά στελέχη όπως τον Χόισγκεν, τον Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann), πρώην σύμβουλο για οικονομικές υποθέσεις και σημερινό επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον διάδοχό του Λαρς-Χέντρικ Ρέλερ (Lars- Hendrik Röller) ή τον ειδικό σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Ούβε Κορσέπσιους (Uwe Corsepsius) για το ταλέντο τους να δρουν χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε δημοσιογράφους, οι ανωτέρω κύριοι μιλούν χαμηλόφωνα. Ένα τέτοιο στέλεχος είναι και ο Χέκερ, Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και ταιριάζει απόλυτα στα γούστα της Μέρκελ. Τέλος, ο Τιλ Κνίπερ (Til Knipper) στην εφημερίδα Tagesspiegel προσθέτει: Ο Χέκερ έχει όλες τις ιδιότητες που χρειάζεται ένας σύμβουλος της Μέρκελ: να μένει στο παρασκήνιο και να μην τον ενδιαφέρει η προβολή. Πάντως έκπληξη προκάλεσε ο διορισμός του σε κάθε περίπτωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων