ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα αναζητά εξωγήινους με... ραδιοτηλεσκόπιο – γίγας! (vid)

Η Κίνα αναζητά εξωγήινους με... ραδιοτηλεσκόπιο – γίγας! (vid)

Η Κίνα έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο δορυφορικό «πιάτο» στον κόσμο για την αναζήτηση μηνυμάτων από εξωγήινους πολιτισμούς!

Tο FAST ( Aperture Spherical Telescope), είναι σχεδόν διπλάσιο από το αμερικανικό Παρατηρητήριο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Οι εργασίες για την κατασκευή του σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Γκουιτζόου της νοτιοδυτικής Κίνας, ξεκίνησαν το 2011 και στοίχισε κάπου 180 εκατομμύρια δολάρια (1,2 δισεκατομμύρια γουάν).

Ο Liu Cixin, ένας από τους κορυφαίους Κινέζους ερευνητές εξωγήινης ζωής είπε ότι το τεράστιο δορυφορικό πιάτο των 500 μέτρων «μοιάζει βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με την Express.

Προειδοποίησε δε ότι η ανακάλυψη άλλων μορφών ζωής, εκτός του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και να σημάνει την καταστροφή μας.

Το τελευταίο πενταετές πρόγραμμα της Κίνας προβλέπει την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη στα 1,2 τρις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2,55 του ΑΕΠ της και ένας από τους κορυφαίους στόχους του είναι εξερεύνηση απόμακρων περιοχών του διαστήματος.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2016 και το FAST δεν θα είναι το τελευταίο ραδιοτηλεσκόπιο της χώρας, καθώς η Κίνα σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες την κατασκευή ενός παρατηρητηρίου στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Δείτε το βίντεο!

Πηγή φωτογραφίας: Sputnik

Σχετικές ειδήσεις