ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική διαπραγμάτευση με τη Μαδρίτη ζητάει ο Πουτζδεμόν

Πολιτική διαπραγμάτευση με τη Μαδρίτη ζητάει ο Πουτζδεμόν

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στις ευχές του προς τον καταλανικό λαό για το 2018, ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση και να αποκατασταθεί η κυβέρνησή του που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 27 Οκτωβρίου.

"Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών" ανέφερε ο Πουτζδεμόν στο ηχογραφημένο μήνυμά του για το νέο έτος.

Στο επτάλεπτο μήνυμα, ο Κάρλες Πουτζδεμόν εκτιμά ότι οι Καταλανοί είναι "ένας λαός δημοκρατικά ώριμος, που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών". Δεν διευκρινίζει όμως αν θα ενθαρρύνει μια νέα προσπάθεια απόσχισης.

Ο Πουτζδεμόν, που εμφανίζεται ως "νόμιμος" ηγέτης της Καταλονίας, έφυγε στο Βέλγιο λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ισπανικές δικαστικές αρχές με αφορμή τη μονομερή απόπειρα απόσχισης της 27ης Οκτωβρίου Αν επιστρέψει στην Ισπανία θα προφυλακιστεί.

"Οι κάλπες μίλησαν. Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι (σ.σ. ο πρωθυπουργός της Ισπανίας) για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;" διερωτάται στο μήνυμά του.

Στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τα τρία αυτονομιστικά κόμματα συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδών στο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Πουτζδεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος "Μαζί για την Καταλονία" που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται μια τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.

"Ο κύριος Πουτζδεμόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος μέσω του Ίντερνετ και του Whatsapp", σχολίασε ειρωνικά σήμερα η Ινές Αριμάδας, η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ciudadanos στην Καταλονία.

Ο ίδιος ο Ραχόι, την Παρασκευή, χαρακτήρισε "παράλογη" μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Πουτζδεμόν πάντως, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, κατήγγειλε την καταστολή του αποσχιστικού κινήματος και είπε ότι ελπίζει να έρθει "η εποχή του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης" την οποία ο ίδιος ζητά "εδώ και χρόνια".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις