ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο «μεγατόνων» για διάσημο σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Σκάνδαλο «μεγατόνων» για διάσημο σκηνοθέτη που κατηγορείται για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Ένα σκάνδαλο στη Γερμανία σχετικά με έναν σκηνοθέτη που κατηγορείται ότι παρενόχλησε και βίασε ηθοποιούς πήρε μεγάλη έκταση σήμερα (26/1).

Σ' έναν φάκελο που δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη από την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, γυναίκες διατύπωσαν κατηγορίες από σεξουαλική παρενόχληση μέχρι βιασμό σε βάρος του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ντίτερ Βέντελ, που είναι γνωστός στη Γερμανία κυρίως για τις τηλεοπτικές παραγωγές του.

«Αν οι κατηγορίες κατά του Βέντελ είναι ακριβείς -και μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι, δεδομένης της σαφήνειας, του αριθμού και την πυκνότητας των μαρτυριών εναντίον του- τότε ο Βέντελ είναι η προσωποποίηση όλων όσα καταγγέλλει το κίνημα 'Me too'» κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, γράφει σήμερα σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Ο Βέντελ θα είναι τότε ο Γερμανός Χάρβεϊ Γουάινστιν», εκτιμά η εφημερίδα αναφερόμενη στον Αμερικανό παραγωγό που κατηγορείται από περισσότερες από εκατό γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση ή βιασμό, αδικήματα που φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι ετών.

Ο Ντίτερ Βέντελ, 75 ετών, είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις πρώτες κατηγορίες που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από την Die Zeit, λέγοντας πως είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών». Δεν έχει αντιδράσει στη μαρτυρία που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, στην οποία μια ηθοποιός περιγράφει μια απόπειρα βιασμού που χρονολογείται από το 1980.

Ο εκπρόσωπός του είχε κάνει γνωστό την Δευτέρα πως βρίσκεται στο νοσοκομείο για καρδιακά προβλήματα.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν, αν αποδειχθούν ακριβή, έχουν παραγραφεί. Το δικαστήριο του Μονάχου άρχισε πάντως έρευνα αναφορικά με μια κατηγορία για βιασμό που φέρεται ότι έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1996 σε ξενοδοχείο της βαυαρικής πρωτεύουσας.
Επικρίνονται επίσης οι όμιλοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που απασχολούσαν επί δεκαετίες τον σκηνοθέτη.

2w993qhighc0.bild

Η SR, το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του κρατιδίου Σάαρ που συνδέεται με τον μεγαλύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό όμιλο, τον ARD, υποσχέθηκε να εξετάσει την τότε συμπεριφορά του.

Η SR παραδέχθηκε πως ανακάλυψε στα αρχεία της ένα έγγραφο σχετικό με τη μήνυση μιας πρώην ηθοποιού που συμμετείχε σε παραγωγή του καναλιού υπό τη διεύθυνση του Βέντελ, υποστηρίζοντας πως αυτός ο τελευταίος είχε αποπειραθεί το 1980 να τη βιάσει και παρά λίγο να τη στραγγαλίσει. Η μήνυση δεν είχε συνέχεια.

«Η αδιαφορία των εταιρειών παραγωγής, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου έναντι των θυμάτων μπορεί να χαρακτηρισθεί συνέργεια σε σεξουαλική επίθεση», τονίζει σήμερα η Sueddeutsche Zeitung.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ρoή Ειδήσεων