ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη ανακάλυψη: Βρέθηκε αράχνη με... ουρά, ηλικίας 100 εκατ. ετών!

Απίστευτη ανακάλυψη: Βρέθηκε αράχνη με... ουρά, ηλικίας 100 εκατ. ετών!

Ένα παράξενο, άγνωστο έως τώρα, είδος ζώου, το οποίο μοιάζει πολύ με αράχνη με ουρά, ανακαλύφθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι από τη Μιανμάρ, που έχει ηλικία περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», ανακάλυψαν συνολικά τέσσερα δείγματα και ονόμασαν το ζώο Chimerarachne yingi (C. yingi), συνδυάζοντας τη λέξη αράχνη με τη Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας.

48D31B6300000578 0 image a 39 1517589118711

Το ζώο έχει σαφή χαρακτηριστικά αράχνης (π.χ. όργανα στο πίσω μέρος για να δημιουργεί μεταξένιο ιστό), δόντια, τέσσερα πόδια, αλλά και μία μακριά ουρά, κάτι που δεν έχει καμία σημερινή αράχνη. Το ίδιο το ζώο έχει μήκος μόλις δυόμισι χιλιοστά, ενώ η ουρά του φθάνει τα τρία χιλιοστά. Εκτιμάται ότι η ουρά λειτουργούσε ως κεραία για την ανίχνευση του περιβάλλοντος.

Το μικροσκοπικό ζώο βρέθηκε παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι (ήλεκτρο), δηλαδή σε απολιθωμένη ρητίνη, οπότε μάλλον ζούσε κάτω από κάποιο δέντρο με ρετσίνι. Παραμένει άγνωστο αν ύφαινε ιστούς για να παγιδεύσει θύματα.

Σχετικές ειδήσεις