ΚΟΣΜΟΣ

Με αίμα βάφτηκε το Μ. Σάββατο στη Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στο Μύνστερ (vids+pics)

Με αίμα βάφτηκε το Μ. Σάββατο στη Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος στο Μύνστερ (vids+pics)

Ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην πόλη Μύνστερ της δυτικής Γερμανίας,, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία - Για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ανάμεσά τους και ο οδηγός, ο οποίος αυτοκτόνησε επιτόπου χρησιμοποιώντας το όπλο του. Φέρεται, δε, να είναι Γερμανός πολίτης που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Ακριβώς ένα χρόνο από την επίθεση της Στοκχόλμης, όπου φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σκοτώνοντας πέντε άτομα, ο τρόμος επέστρεψε στη Γηραιά Ήπειρο.

Ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος, σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της παλιάς πόλης του Μύνστερ, σκορπίζοντας το θάνατο.

Τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ενώ τραυματίστηκαν 30 ακόμη, σύμφωνα με κάποιες πηγές και 50 κατά άλλες - εκ των οποίων οι 6 μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δράστης είναι ένας Γερμανός 48 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με γνωστά ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος, αν και η επίθεση είχε άρωμα… ISIS, δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

Πηγή βίντεο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλοί ωστόσο εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, καθώς το σημείο αποτελούσε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, στόχος ήταν οι δεκάδες θαμώνες του εστιατορίου - καφέ που βρίσκεται στην περιοχή «Kiepenkerl» στο ιστορικό κέντρο του Μούνστερ και, λόγω της καλοκαιρίας, κάθονταν στον εξωτερικό χώρο του ομώνυμου εστιατορίου. Τα δύο θύματα μάλιστα ήταν εργαζόμενοι στο καφέ.

Kiepenkerl

Αστυνομικοί έσπευσαν άμεσα στο σημείο, αποκλείοντάς το και ζητώντας από τους κατοίκους να αποφεύγουν την περιοχή, αφού όλα μαρτυρούσαν πως επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

minster

Πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε αρχικά πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς», ανάμεσα στους οποίους πιθανότατα και ο δράστης.

Τα γερμανικά Μέσα ανέφεραν πως από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και τουλάχιστον 30 ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, επικαλούμενο την αστυνομία, ο οδηγός του αυτοκινήτου φέρεται να αυτοκτόνησε. Λίγο αργότερα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον τρεις. Ανάμεσά τους και ο δράστης.

«Ο οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω σε πλήθος σήμερα στο Μύνστερ (βορειοδυτική Γερμανία), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι, αυτοκτόνησε», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανική αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο οδηγός αυτοκτόνησε με όπλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σε τουίτ της πάντως η Αστυνομία της περιοχής έκανε λόγο για «αδιευκρίνιστη» κατάσταση, ενώ οι αρχές, οι οποίες απέκλεισαν μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, διεξήγαγαν έλεγχο για εκρηκτικά, ζητώντας από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος στην περιοχή της παλιάς πόλης», επιβεβαίωσε ωστόσο αμέσως μετά η Αστυνομία της περιοχής, καλώντας πάντως τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αρχών.

Αντίθετα, δε, με πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αναζητεί περισσότερους δράστες, καθώς ο οδηγός, ο οποίος, όπως επιβεβαιώθηκε, αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στο σημείο της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

«Αδιευκρίνιστα» παραμένουν τα κίνητρα του δράστη - «Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα»

«Αδιευκρίνιστα» παραμένουν πάντως τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης με μικρό φορτηγό εναντίον θαμώνων εστιατορίου στην παλιά πόλη του Μύνστερ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ωστόσο τόνισαν ότι οι έρευνές τους αφορούν όλα τα ενδεχόμενα.

Στο μεταξύ το Νοσοκομείο του Μύνστερ, με ανακοίνωσή του ζητεί δωρεές αίματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

Από την πλευρά του, ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε «στενή ανταλλαγή» πληροφοριών με τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την εξιχνίαση της ενέργειας, ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα.

«Τρομακτικές ειδήσεις από το Μύνστερ. Η Αστυνομία της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας σάς κρατά ενήμερους. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τους οικείους τους», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό της λογαριασμό το Twitter η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Όλο το Μούνστερ θρηνεί για αυτό το τρομερό συμβάν. Η συμπάθειά μας είναι για τους συγγενείς των νεκρών», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης Μάρκους Λέβε.

Ο οδηγός φέρεται πάντως να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung μετέδωσε ότι ο άνδρας πιστεύεται πως είναι Γερμανός πολίτης που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις με τρομοκρατία.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατία»

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατία», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, αναφερόμενος στην επίθεση με μίνι-μπας στο ιστορικό κέντρο του Μύνστερ.

Ο κ. Ρόιλ ανακοίνωσε ακόμα ότι ο δράστης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στο σημείο του συμβάντος, ήταν κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Bild», επρόκειτο για τον 48χρονο Γενς Ρ. από το Ζάουερλαντ. Η Sueddeutsche Zeitung είχε αναφέρει νωρίτερα ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF μετέδωσε ότι πρόσφατα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά και ότι διατηρούσε επαφές με την ακροδεξιά σκηνή.

Στο μεταξύ, ενώ αρχικά οι πληροφορίες αναφέρονταν σε τέσσερις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, ο κ. Ρόιλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Westfälische Nachrichten», διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι τρεις μαζί με τον δράστη και ότι τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στο καφέ στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές του Μύνστερ.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην κατοικία του 48χρονου Γενς Ρ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκρηκτικά και η περιοχή έχει εκκενωθεί. Οι πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συγκεντρώνονται σε θέατρο της πόλης, υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξετάζεται ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε στο όχημα του δράστη

Στο μεταξύ η αστυνομία εξετάζει ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε στο όχημα του δράστη και έχει προληπτικά εκκενώσει σπίτια και επιχειρήσεις στην γύρω περιοχή.

Οι αρμόδιες Aρχές χαρακτηρίζουν πάντως ακόμη την κατάσταση «αδιευκρίνιστη», σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του δράστη, ενώ από πολλά γερμανικά μέσα υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση του Ουζμπέκου Ραχμάτ Ακίλοφ, ο οποίος, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» στις 7 Απριλίου του 2017 είχε οδηγήσει φορτηγό εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, προκαλώντας το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό 14.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη στο εστιατόριο «Den Kiepenkerl», παραδοσιακή ταβέρνα στο ιστορικό κέντρο του Μούνστερ, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους τουρίστες.

munster2

Οι πρώτες φωτογραφίες που έφτασαν από το σημείο, καταγράφουν σκηνές χάους, με σκόρπιες καρέκλες πεσμένες στον πεζόδρομο.

Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας έκανε νωρίτερα λόγο για «αρκετούς νεκρούς», ενώ η εφημερίδα Bild μεταδίδει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιστατικό.

Σχετικές ειδήσεις