Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις Κούρδων

Στη σύλληψη 44 ανθρώπων προχώρησε σήμερα η τουρκική αστυνομία με την κατηγορία σύνδεσης με το PKK και σχέσεις με αυτονομιστές μαχητές.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ανάμεσα στους συλληφθέντες και προφυλακισθέντες είναι ο Ράγκιπ Ζαρακολού, ένας εκδότης ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες διώξεις λόγω των «αμφιλεγόμενων» βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει ο εκδοτικός του οίκος, ο Belge, και η Μπισρά Ερσανλί, καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της επιτροπής του τουρκικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) για το Σύνταγμα. Η τουρκική δικαιοσύνη θεωρεί τους συλληφθέντες συνδεδεμένους με μια οργάνωση που υποστηρίζει πως είναι πολιτικό σκέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, οι συλληφθέντες, πολλοί εκ των οποίων ανακρίνονται για περίπου 11 ώρες, φέρονται να είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» λόγω της σύνδεσής τους με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK). Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2005 από το PKK, με στόχο τη δημιουργία ενός κουρδικού πολιτικού σχήματος, σύμφωνα με μια δίωξη που είχε γίνει το 2009.

Πριν από ένα μήνα περίπου 100 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της ίδια έρευνας πριν από ένα μήνα. Συνολικά πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην κουρδική σύρραξη αφότου οι αντάρτες άρχισαν την εξέγερση, το 1984. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Τουρκία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το PKK.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr