ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ανοίγει η «καταραμένη» γρανιτένια σαρκοφάγος - Ποιο μυστικό «κρύβεται» μέσα της

Αίγυπτος: Ανοίγει η «καταραμένη» γρανιτένια σαρκοφάγος - Ποιο μυστικό «κρύβεται» μέσα της

Η τεράστια αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος βάρους 30 τόνων που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια ανήκει σε ιερέα, και όχι σε βασιλιά ούτε σε αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ουαζίρι διασκέδασε τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο τάφος χρονολογείται από το 4.000 ή το 3.000 π.Χ. και ότι θα ανοιχτεί από τους αρχαιολόγους την προσεχή περίοδο και τα μέσα ενημέρωσης θα κληθούν να καλύψουν το γεγονός.

Το καπάκι της σαρκοφάγου ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η σαρκοφάγος δεν έχει ανοιχτεί, ενώ ήταν θαμμένη περίπου πέντε μέτρα μέσα στη γη μαζί με μία αλαβάστρινη προτομή άνδρα, χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το φέρετρο έχει μείνει άθικτο και δεν έχει παραβιαστεί και λεηλατηθεί, όπως συνηθίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ανακάλυψης αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ. και η εύρεση αρχαίων αντικειμένων είναι αρκετά συχνή.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, ανακοίνωσε πως οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης κτηρίου και ότι χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.

«Ο μόνος αληθινός τρόπος για να αποκαλύψεις όλα τα μυστικά αυτής της σαρκοφάγου είναι να την ανοίξεις» σημειώνει στο δημοσίευμά της η Sun, η οποία υπενθυμίζει ότι «η ιστορία λέει πως το άνοιγμα αρχαίων τάφων μπορεί να είναι επικίνδυνη επιχείρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η "κατάρα των Φαραώ" γυρνά σε οποιονδήποτε διαταράσσει τη μούμια ενός αρχαίου Αιγύπτιου προσώπου».

«Είναι επικίνδυνο να το ανοίξουμε άμεσα - πρέπει να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο ο Ayman Ashmawy, επικεφαλής του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Είναι δύσκολο να το μετακινήσουμε ανέπαφο και να το ανοίξουμε σε ένα μουσείο», είπε. «Είναι πέντε μέτρα κάτω από τη γη και ζυγίζει πάνω από 30 τόνους. Μόνο το καπάκι είναι 15 τόνοι».

Τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα μηχανικών θα επισκεφθεί την περιοχή για να παράσχει εξοπλισμό βαρέως ανυψώσεως και δομικά στηρίγματα για να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να αφαιρέσουν το καπάκι της σαρκοφάγου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από: Guardian, sky news, Sun, ΑΠΕ-ΜΠΕ