ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ενόχλησε πολλούς ότι τα πήγαμε καλά με τον Πούτιν

Τραμπ: Ενόχλησε πολλούς ότι τα πήγαμε καλά με τον Πούτιν

Τη βεβαιότητά του ότι «μεγάλα αποτελέσματα θα έλθουν» μετά τη συνάντηση κορυφής που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Φινλανδία, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ - «Η συνάντησή μας μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία» - «Η Ρωσία θα βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα» - Ζήτησε να δει οκτώ φορές τον Ροχανί.

«Σε τόσους πολλούς ανθρώπους στις υψηλότερες θέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών άρεσε η επίδοσή μου στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Ο Πούτιν κι εγώ συζητήσαμε πολλά σημαντικά θέματα στη συνάντηση που είχαμε νωρίτερα. Τα πήγαμε καλά κάτι το οποίο ενόχλησε πραγματικά πολλούς κακοπροαίρετους που ήθελαν να δουν έναν αγώνα πυγμαχίας. Μεγάλα αποτελέσματα θα έλθουν!».

«Η Ρωσία θα βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα»

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία θα βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα και προσέφερε μια ενθουσιώδη ενημέρωση για τη διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ με την ανταγωνιστική ασιατική χώρα για τα πυρηνικά όπλα.

«Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα, όπου οι σχέσεις με εμάς είναι πολύ καλές και η διαδικασία προχωράει», έγραψε επίσης ο Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει βιάση, οι κυρώσεις παραμένουν! Μεγάλα οφέλη και συναρπαστικό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα στο τέλος της διαδικασίας!».

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδιδε πως μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στην «ατζέντα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο μήνα στην πρώτη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας και έλαβε μια επιστολή από τον απομονωμένο ηγέτη ο οποίος εξέφραζε ελπίδα για «πρακτικές ενέργειες» στο μέλλον.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ είχε επίσης μακρά κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία, όπως είπε, συζήτησαν τη μείωση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως.

Δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες των συνομιλιών αυτών.

«Η συνάντηση με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δίστασε να επαναλάβει ακόμα πως τα πήγε καλά με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση κορυφής που είχαν στη Φινλανδία, αλλά και ότι «μεγάλα αποτελέσματα θα έλθουν».

«Ενώ η συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν ένας θρίαμβος κατά γενική ομολογία, με τις χώρες μέλη να βάζουν επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια με ταχύτερους ρυθμούς, η συνάντηση με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί, μακροπρόθεσμα, ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Πολλά θετικά πράγματα θα βγουν από αυτή τη συνάντηση», έγραψε σε ένα άλλο tweet.

Ο Τραμπ επιδίωξε χθες να κατευνάσει τη θύελλα για αυτό που σύμφωνα με τους επικριτές του ήταν η αποτυχία του να καταστήσει τον Πούτιν υπόλογο για την ανάμιξη, όπως υποστηρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, στις προεδρικές εκλογές του 2016, λέγοντας πως έκανε ένα φραστικό λάθος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι.

Τη Δευτέρα ο Τραμπ απέφυγε να επικρίνει το Ρώσο ηγέτη για τις ενέργειες της Μόσχας να υπονομεύσει τις εκλογές και αμφισβήτησε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να διατυπωθούν εκκλήσεις από ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων και άλλων μέτρων σε βάρος της Ρωσίας. Ο Πούτιν αρνείται οποιαδήποτε ρωσική ανάμιξη στην ψηφοφορία.

«Χρησιμοποίησα τη λέξη ‘ήταν’ αντί ‘δεν ήταν’, είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, περισσότερες από 24 ώρες μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν. «Η πρόταση έπρεπε να λέει, ‘δεν βλέπω οποιονδήποτε λόγο να μην ήταν η Ρωσία», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη νίκη για τη σθεναρή στάση του να ζητήσει από τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Ο Τραμπ ζήτησε 8 φορές να δει τον Χασάν Ροχανί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τέλος, ζήτησε 8 φορές μια συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το περασμένο φθινόπωρο, διαβεβαίωσε ο διευθυντής του γραφείου του επικεφαλής του ιρανικού κράτους.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Ροχανί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ ζήτησε από την ιρανική αντιπροσωπεία οκτώ φορές να μπορέσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο» είπε ο Μαχμούντ Βαεζί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Ιρανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η ιρανική αποστολή δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, τα οποία διατυπώθηκαν λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επικύρωνε πλέον ότι το Ιράν σεβόταν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, προετοιμάζοντας, στην ουσία, το έδαφος για την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία τον Μάιο.

«Ακολουθούμε μια διαφανή πολιτική και υιοθετούμε μια ξεκάθαρη θέση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ (…). Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση» διαβεβαίωσε ο Βαεζί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός προς το ενδεχόμενο συνομιλιών με επίκεντρο τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν, που θα αφορούσε όχι μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά επίσης το ρόλο του Ιράν στην περιοχή και το βαλλιστικό του πρόγραμμα.