Πούτιν: Το χρέος είναι απώλεια κυριαρχίας

Πούτιν: Το χρέος είναι απώλεια κυριαρχίας

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να ζήσει όπως η Ελλάδα και άλλες δυτικές χώρες με χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους,  καλώντας στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας του τους βουλευτές να επιλέγουν ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες, που μπορούν να αντιμετωπιστούν και ποιες πρέπει να περιμένουν.


Δεν μπορούμε να συνθέτουμε χρήματα από αέρα. Σημαίνει ότι οι βουλευτές σε τελική ανάλυση πρέπει να κάνουν διανομή των χρημάτων στα διάφορα άρθρα του προϋπολογισμού. Εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, όπως η Ελλάδα και άλλα κράτη, όπου 120% και πλέον είναι το δημόσιο χρέος σε σχέση με το τι παράγει η χώρα ετησίως στο ΑΕΠ της. Αυτό είναι απώλεια κυριαρχίας. Η Ρωσία έτσι δεν μπορεί να υπάρξει, πρέπει να ζήσουμε αναλόγως των πόρων μας», είπε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος αργά χθες σε συνέδριο "αγροτικής διανόησης" και αντιμετωπίζοντας πιέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε  ακόμη πως  η καλύτερη και δικαιότερη κατανομή στο χρόνο δεν σημαίνει ότι θα διακοπούν τα προγράμματα για τη δημόσια χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας και της στέγασης, ωστόσο θα γίνει ορθολογικότερη η διασπορά τους στο χρόνο.

Ο  Β. Πούτιν διασαφήνισε  έντονα πως   δεν πρέπει να επαναληφθεί ή και να γίνουν τα πράγματα χειρότερα από τη δεκαετία του 1990, διότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάτω από το βάρος του εσωτερικού και εξωτερικού δημόσιου χρέους να γκρεμιστεί όλη η οικονομία».