ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Τάντιτς για τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο

Έκκληση Τάντιτς για τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο

Έκκληση προς τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο και στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή (KFOR), απηύθηνε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τλαντιτς, ώστε να αποφευχθεί νέα ένταση και να σταματήσει ο αποκλεισμός οδικών αξόνων.

Ο Μπόρις Τάντιτς τόνισε ότι τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρύνουν οι ίδιοι οι πολίτες με την παραίνεση των πολιτικών τους εκπροσώπων και όχι η ΝΑΤΟική δύναμη.

«Καλώ τους εκπροσώπους της KFOR να σταματήσουν τις ενέργειες απομάκρυνσης οδοφραγμάτων, επειδή οι επιχειρήσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και δημιουργούν σοβαρό ρίσκο. Επιθυμώ να επιδείξουν τη μέγιστη συγκράτηση το επόμενο διάστημα και να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων», υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων να κάνουν τα πάντα, ώστε να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα, «επειδή απειλούν τις ζωές των πολιτών και δεν διασφαλίζουν την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αντίθετα, μας οδηγούν σε κατάσταση απώλειας κάθε πιθανότητας να υπερασπιστούμε τα βασικά εθνικά μας συμφέροντα και στο βόρειο Κόσοβο και στη διεθνή αρένα».

Τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο, σύμφωνα με τον κ. Τάντιτς, προκαλούν επιπλέον ανάληψη δράσης από την KFOR και γι' αυτό όλοι έχουν βρεθεί σε «φαύλο κύκλο», από τον οποίο δεν υπάρχει έξοδος και στον οποίο μόνον οι εξτρεμιστές έχουν όφελος.