ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά - Πληροφορίες για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Νέα Ζηλανδία: Επίθεση ενόπλων σε τζαμιά - Πληροφορίες για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
ASSOCIATED PRESS

Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία - Όλες οι ειδήσεις: Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία καθώς σημειώθηκαν δύο επιθέσεις σε τζαμιά στην περιοχή Κράιστσερτς - Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον εννέα άτομα ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τους 30 - Τέσσερα άτομα συνέλαβε η Αστυνομία

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον δύο επιθέσεις σε τζαμιά στην περιοχή Κράιστσερτς, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τους 30, καθώς την ώρα του μακελειού στο τζαμί υπήρχαν εκατοντάδες πιστοί.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 13:40 (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ. Λίγη ώρα αργότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες στις επιθέσεις, ενώ ανακοίνωσε πως έχει συλλάβει τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30».

Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Δείτε LIVE εικόνα

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν υπάρχουν κι άλλοι ένοπλοι. Οι Αρχές έχουν αναπτύξει μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης και προτρέπουν τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης, ότι λίγη ώρα μετά τις δύο επιθέσεις εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Σουμπαρού μέσα στο οποίο υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν συνδέεται με τα περιστατικά των πυροβολισμών.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε.

Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

«Είδα παιδιά να πυροβολούνται»

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Σκότωνε ανθρώπους σε ζωντανή μετάδοση

Ένα βίντεο δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά.

Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.

Ένας από τους υπόπτους, ο οποίος κατά μαρτυρίες φέρεται να «φορούσε στολή», άδειασε τουλάχιστον δύο γεμιστήρες στους πιστούς που προσεύχονταν στο ένα από τα δύο τεμένη.

Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Αυτός είναι ένας από τους δράστες

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant).

Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Σχετικές ειδήσεις