Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Kονγκό: Εξερράγη ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο – Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο

Newsbomb

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην πόλη Γκόμα του Κονγκό, μετά την έκρηξη του ηφαιστείο Νιραγκόνγκο στα ανατολικά της χώρας. Ο ρους της λάβας, που κατεβαίνει από τις πλαγιές του ηφαιστείου , σταμάτησε στα προάστια της πόλης , διαπίστωσε σήμερα το πρωί εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου, η ανησυχία ωστόσο παραμένει διάχυτη

Ο ρους της λάβας σταμάτησε στη διάρκεια της νύκτας και έχει ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης. Από το βραχώδες, μαύρο και πάντα ασταθές μπροστινό τμήμα αυτού του πύρινου ποταμού βγαίνει φωτιά και εκλύονται έντονες αναθυμιάσεις.

Το μπροστινό τμήμα του ποταμού της λάβας βρίσκεται ακριβώς στο προάστιο Μπουένε, που αποτελεί το σύνορο της πόλης με το γειτονικό έδαφος του Νιραγκόνγκο, όπου η λάβα παρέσυρε σπίτια και χωριά.

Το αεροδρόμιο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από εκεί, δεν έχει υποστεί ζημιές. Περίπου δέκα σεισμοί έχουν γίνει αισθητοί από τα χαράματα στην Γκόμα.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους, η κατάσταση είναι μάλλον ήρεμη για την ώρα», δήλωσε ένας κάτοικος. «Όμως ο πληθυσμός φοβάται ακόμη, δεν ξέρει τι να κάνει διότι οι αρχές δεν έχουν κάνει καμιά ανακοίνωση σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Βουνά καυτής λάβας εκτοξεύθηκαν νωρίτερα απο το Νιραγκόνγκο στον νυχτερινό ουρανό σχηματίζοντας ένα παχύ πορτοκαλί σύννεφο πάνω από την πόλη Γκόμα, που έχει πληθυσμό δύο εκατομμυρίων.

Χιλιάδες πανικόβλητοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, πολλοί με τα πόδια. Το ηφαίστειο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τη Γκόμα, εξερράγη τελευταία φορά το 2002 με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 120.000 να μείνουν άστεγοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, με στρώματα στην πλάτη και είδη πρώτης ανάγκης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με προορισμό τα σύνορα με τη Ρουάντα στα ανατολικά, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία έγινε αρκετές ώρες μετά την έναρξη της έκρηξης. Οι αρχές της Ρουάντα ανακοίνωσαν ότι περισσότερα απο 3.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα.

«Βρισκόμαστε σε απόλυτη ψύχωση»

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε σχολεία και χώρους λατρείας. Άλλοι κάτοικοι κατέφυγαν σε ψηλότερες περιοχές στα δυτικά της πόλης. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη ψύχωση» δήλωναν νωρίτερα κάτοικοι της περιοχής στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP). «Όλοι φοβούνται. Οι άνθρωποι τρέχουν μακριά. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είχε πει οτι βλέπει κόκκινες λάμψεις στην κορυφή του όρους, που φτάνει σε ύψος τα 3.470 μέτρα. Ένα νέο ρήγμα άνοιξε στο ηφαίστειο, επιτρέποντας στη λάβα να κυλήσει νότια προς τη Γκόμα και να φτάσει στο αεροδρόμιο, στην ανατολική άκρη της πόλης.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε μετά την έκρηξη σε πολλές περιοχές και ένας αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γκόμα με την πόλη Μπένι κατακλύστηκε από τη λάβα.

«Τεράστιες φλόγες βγαίνουν απο το βουνό»

«Υπάρχει μια μυρωδιά θείου. Στο βάθος μπορεί κανείς να δει τεράστιες φλόγες να βγαίνουν από το βουνό» δήλωσε η κάτοικος Carine Mbala στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ένας αξιωματούχος από το Εθνικό Πάρκο Virunga, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, προειδοποίησε το προσωπικό ότι η έκρηξη είναι παρόμοια με εκείνη του 2002 και ότι όλοι κοντά στο αεροδρόμιο πρέπει να "εκκενωθούν χωρίς καθυστέρηση".

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικοινωνιών Πάτρικ Μουάι δήλωσε στο Twitter ότι η κυβέρνηση συζητά «επείγοντα μέτρα» μετά τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης στην πρωτεύουσα, Κινσάσα.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά ορισμένοι παραπονέθηκαν για την έλλειψη πληροφοριών από τις αρχές εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα ( Monuscο), ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την πόλη.

Το Νιραγκόνγκο είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, αλλά υπήρχαν ανησυχίες ότι η δραστηριότητά του δεν είχε ελεγχθεί σωστά από τις αρμόδιες αρχές, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τη χρηματοδότηση εν μέσω ισχυρισμών για διαφθορά.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002, το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα).

Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.