Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν πέταξε με υπερηχητικό πυρηνικό βομβαρδιστικό στο Καζάν

Newsbomb

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο παρελθόν είχε πετάξει ένα Tu-160 στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης έξω από τη Μόσχα το 2005, ενώ το εκσυγχρονισμένο Tu-160M πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση τον Ιανουάριο του 2022. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέταξε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου με υπερηχητικό πυρηνικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160M, σύμφωνα με κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, σε πιθανή εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου.

Το Tu-160M, μια εκσυγχρονισμένη έκδοση ενός βομβαρδιστικού της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, διαθέτει δύο εσωτερικές θέσεις βομβών, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χωρέσει έως και έξι πυραύλους κρουζ ή 12 πυρηνικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Σε βίντεο από την απογείωση του αεροσκάφους, που δημοσιεύτηκε στο Telegram ακούγεται ο δημοσιογράφος του Κρεμλίνου Πάβελ Ζαρούμπιν να λέει, «Μαζί παρατηρούμε αυτή τη μοναδική στιγμή», προσθέτοντας ότι η διαδρομή της πτήσης ήταν «στρατιωτικό μυστικό».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο χρόνος πτήσης ήταν συνολικά 30 λεπτά, ενώ ο Πούτιν φέρεται να είπε μετά την προσγείωση του αεροσκάφους ότι είχε «εξαιρετικό εξοπλισμό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε Ρώσο δημοσιογράφο ότι ο Πούτιν αποφάσισε να πετάξει το βομβαρδιστικό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοστάσιο αεροπορίας Καζάν την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας στο παρελθόν είχε πετάξει ένα Tu-160 στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης έξω από τη Μόσχα το 2005, ενώ το εκσυγχρονισμένο Tu-160M πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση τον Ιανουάριο του 2022.