Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης – Στους 27 οι νεκροί της Μαριούπολης

Newsbomb

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 90 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, επίθεση για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

Όπως δήλωσε ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μία επίθεση στην πόλη της Μαριούπολης, στο πλαίσιο της γενικευμένης επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης.

"Σήμερα εξαπολύθηκε μία επίθεση στη Μαριούπολη. Θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο σε όλους τους νεκρούς μας", φέρεται να είπε σε μία τελετή στην πόλη Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο Ζαχαρτσένκο είπε ακόμη ότι οι αυτονομιστές σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Τους βομβαρδισμούς εναντίον της Μαριούπολης καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προειδοποίησε πως η κλιμάκωση της έντασης θα επιδεινώσει τις σχέσεις της Ένωσης με τη Ρωσία.

"Αυτή η κλιμάκωση θα προκαλέσει αναπόφευκτα μία σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από την απόφασή τους να εξαπολύσουν μία μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

"Ζητώ από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή της και να σταματήσει κάθε στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στους αυτονομιστές ηγέτες ώστε να αποφύγει καταστρεπτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο", προειδοποίησε η Μογκερίνι.

"Οι υπεύθυνοι αυτής της κλιμάκωσης θα πρέπει να σταματήσουν τις πολεμικές ενέργειές τους και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους", απαίτησε.

«Απερίσκεπτη, τυφλή και ξεδιάντροπη» χαρακτήρισε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Μαριούπολης της Ουκρανίας, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες.

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Έχουμε ανάγκη μια άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Ερτουγρούλ Απακάν σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Κάλεσε ακόμη τα αντίπαλα μέρη να επιστρέψουν «άμεσα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015