ΚΥΠΡΟΣ

Ξεκινά η Ρωσική «ενίσχυση» στην Κύπρο

Ξεκινά η Ρωσική «ενίσχυση» στην Κύπρο

Την πρώτη δόση του ρωσικού δανείου ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη οι Κύπριοι θα έχουν βάλει στα ταμεία τους το ποσό των 590 εκατ. Ευρώ που αντιστοιχεί στην πρώτη από τις τρεις δόσεις που θα λάβουν από τη Ρωσία, συνολικού ύψους 2,5 δις. Ευρώ.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο οποίος ανέφερε ότι το έμβασμα ανέρχεται στα 590 εκατομμύρια ευρώ, το δε Φεβρουάριο θα δοθεί η δεύτερη δόση.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης χρηματοδότησης στην Κύπρο από άλλες σοβαρές πηγές, πέραν της Ρωσίας, ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα γίνει «με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους, που είχαμε την προσφορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε και στη σημερινή δημοπρασία Γραμματίων και Χρεογράφων του Δημοσίου τονίζοντας την ικανοποίησή του γιατί υπερκαλύφθηκε ο στόχος για άντληση 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί ουσιαστικά είναι η πρώτη επίσημη δοκιμασία μας, μετά τον τελευταίο Μάιο, που άρχισαν και παρουσιάζονταν δυσκολίες πρόσβασης μας στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.