ΚΥΠΡΟΣ

Stratfor: Στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας στο Οικόπεδο 12

Stratfor: Στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας στο Οικόπεδο 12

Με ένα «θερμό» επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο ήταν αποφασισμένη να απαντήσει η Άγκυρα, όταν η Κύπρος θα έφτανε στο στάδιο της παραγωγής του φυσικού αερίου του Οικοπέδου 12, σύμφωνα με πληροφορίες του Stratfor.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων, που διέρρευσε WikiLeaks και δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», «η επίσημη πολιτική της Τουρκίας είναι να περιμένει μέχρι η Κύπρος να μπει στο στάδιο παραγωγής για να αναλάβει αποφασιστική δράση. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πιθανή μέχρι τότε, παρ' όλο που οι ναυτικές διενέξεις θα λάβουν χώρα με συγκρατημένο τρόπο. Αυτό είναι παράξενο, και παρ' ότι μπορεί να δείξουν αυτοσυγκράτηση, υπάρχει χώρος για λάθος υπολογισμούς και λάθη που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση», αναφέρει αναλυτής του Stratfor, επικαλούμενος «τουρκικές ενεργειακές πηγές» στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εκείνο το διάστημα, η Τουρκία προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή, με στόχο να δείξει ότι δεν θα μείνει άπραγη, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

«Οποιαδήποτε τουρκική αδυναμία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, κάτι που θα ανάγκαζε την Τουρκία να παρέμβει χωρίς δισταγμό. Αν η Τουρκία μείνει άπραγη στην ελληνοκυπριακή κίνηση, η Ελλάδα θα είχε περισσότερες δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο», προσθέτει ο αναλυτής.

Ο ίδιος αναλυτής επαναφέρει το σενάριο στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε άλλο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να ανεχθεί την κυπριακή φάση των ερευνών, αλλά η πολιτική της είναι να εμποδίσει την παραγωγή με κάθε κόστος. Η πραγματική πρόκληση για την Τουρκία θα προκύψει όταν η Κύπρος φτάσει στη φάση της παραγωγής, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Το ίδιο διάστημα, ένας άλλος ειδικός αναλυτής γράφει για τον ενεργειακό ανταγωνισμό Τουρκίας-Κύπρου και αναφέρει ότι τουρκικά ερευνητικά πλοία κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα. Επίσης, δυσανασχετεί με το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες για ΑΟΖ με τους γείτονές της, παρόλο που δεν έχει εξουσία στο βόρειο μέρος του νησιού. Τέλος, εκτιμά ότι η Κύπρος αδειοδότησε το Οικόπεδο 12 σε πρώτη φάση, επειδή συνορεύει με το Ισραήλ, ώστε να εκμεταλλευτεί την τουρκο-ισραηλινή ρήξη.

«Έχουν στείλει φρεγάτες ή όχι; Πρέπει να το επαληθεύσουμε. Αυτό θα προσδιορίσει αν θα δούμε να κλιμακώνεται σε κάτι πιο σοβαρό (...) Οι Ελληνοκύπριοι υποθέτουν ότι τα τουρκικά πλοία δεν θα πλησίαζαν ισραηλινές ακτές για να εμποδίσουν τις έρευνες στο Οικόπεδο 12. Γιατί; Φαίνεται ότι υπάρχει πολύς χώρος για μανούβρες».