ΚΥΠΡΟΣ

Απειλεί με νέο «Αττίλα» ο Τατάρ: Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξαναγίνει πόλεμος στην Κύπρο

Απειλεί με νέο «Αττίλα»
Επανέλαβε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση δύο χωριστών κρατών
AP

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τα περί στρατηγικής «δύο χωριστών κρατών και λαών» στο νησί

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ που επανέλαβε τα περί στρατηγικής «δύο χωριστών κρατών και λαών» στο νησί. Ανέφερε ότι από την εκλογή του είχε πει ότι η ομοσπονδία δεν συζητείται πλέον και ότι στο διάλογο αναμένουν συζήτηση δύο χωριστών κρατών και δική τους δομή.

Ο Τατάρ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει απόφαση και να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων, όπως είπε. Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τη Δημοκρατία με την δύναμη των όπλων των 1960 και ότι όλοι γνωρίζουν τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας.

Μίλησε για μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες την έννοια της ομοσπονδίας και ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ενιαίο κράτος, κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και μηδέν στρατό.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά αποδεικνύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο όπως το 1974, δεν θα επαναληφθεί. Επανέλαβε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση δύο χωριστών κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Είπε ακόμη πως οι προτάσεις στην άτυπη πενταμερή τον Απρίλιο του 2021 αποτελούν την επίσημη στρατηγική του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και ότι δεν θα γίνει κανένα βήμα προς τα πίσω.

Με πληροφορίες από: Sigmalive