ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Δρ. Αναστασιάδης: «Αναμενόμενο να φθάσει και στην Κύπρο η ηπατίτιδα»

Κύπρος - Δρ. Αναστασιάδης: «Αναμενόμενο να φθάσει και στην Κύπρο η ηπατίτιδα»
Το ανησυχητικό και εκείνο που πρέπει άμεσα να τύχει διερεύνησης είναι η εκδήλωση ίκτερου, δηλαδή το κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια του παιδιού

Τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα, άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες που προκλήθηκαν εξαιτίας των ασυνήθιστα αυξημένων περιστατικών της ασθένειας σε ανήλικους.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η απειλητική αυτή ασθένεια να φτάσει και στην Κύπρο, ο παιδίατρος δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε πως, αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό.

Μιλώντας στον «ΦIΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο δρ Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ηπατίτιδα δεν οφείλεται στους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε, αναφέροντας παράλληλα πως φαίνεται να οφείλεται σε έναν αδενοϊό. «Οι αδενοϊοί είναι ένα πολύ κοινό είδος στην ιατρική κοινότητα, καθώς προκαλούν συχνές λοιμώξεις τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε γνώση για την ηπατοτρόπο τους λοιμογόνο ικανότητα», ανέφερε ο δρ Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, έως ότου η ιατρική κοινότητα εξασφαλίσει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό το οποίο ξενίζει είναι η συχνότητα που παρουσιάζεται η συγκεκριμένη μορφή ηπατίτιδας, δήλωσε ο δρ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας όμως πως δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να δείχνουν πως είναι πιο σοβαρή από τις υπόλοιπες μορφές, τονίζοντας πως τα περισσότερα παιδιά την περνούν χωρίς σοβαρές επιπλοκές. «Το ανησυχητικό και εκείνο που πρέπει άμεσα να τύχει διερεύνησης είναι η εκδήλωση ίκτερου, δηλαδή το κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια του παιδιού, που πολλές φορές μπορεί να συνδυάζεται με σκουρόχρωμα ούρα, κι ένα αίσθημα γενικευμένης φαγούρας και κακουχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τον κορωνοϊό και το εμβόλιο του ιού, να συνδέεται με τη νέα ηπατίτιδα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση, καθώς, όπως ανέφερε, τα περισσότερα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν την ηπατίτιδα ήταν ανεμβολίαστα.

Σύμφωνα με τον δρα Αναστασιάδη, τα υφιστάμενα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας δεν καλύπτουν τη συγκεκριμένη ηπατίτιδα, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μόνο την Α ή τη Β ηπατίτιδα, «για τους άλλους γνωστούς τύπους δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο όπως δεν υπάρχουν και για άλλους ιούς που πιθανόν να προσβάλουν το συκώτι».

Το γεγονός πως έχουν καταγραφεί τόσα περιστατικά ηπατίτιδας ήταν λογικό να κινητοποιήσει τον ΠΟΥ και όλες τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές σε Ευρώπη, Αμερική και γενικότερα σε όλο τον κόσμο, κατέληξε.