ΚΥΠΡΟΣ

Προειδοποιεί την Τουρκία ο Μ. Κυπριανού

Προειδοποιεί την Τουρκία ο Μ. Κυπριανού
Σαφή προειδοποίηση πως δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προτού λυθεί το Κυπριακό...

Σαφή προειδοποίηση πως δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προτού λυθεί το Κυπριακό, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται τον χρονικό προσδιορισμό από πλευράς του ΟΗΕ για λύση μέχρι τα μέσα του 2011, τονίζοντας πως η ίδια θέλει μια ταχεία και δίκαιη λύση του Κυπριακού και υπενθυμίζει ότι το 2004 η πλειοψηφία απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Συμπληρώνει ακόμη, πως ο ρυθμός εξαρτάται από την τουρκική πλευρά η οποία θέλει να επισφραγίσει το "status quo", κάτι που κάνει δύσκολη την ύπαρξη προόδου.

Στο ερώτημα ως προς τα μεγαλύτερα εμπόδια στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως με την εισβολή οι Τούρκοι δημιούργησαν δεδομένα και αρνούνται αλλαγές στις περιουσιακές συνθήκες.

Υπενθυμίζει δε, ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία ανέλαβε υποχρεώσεις να αναγνωρίσει την Κύπρο ως κράτος και να ανοίξει τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για την Κυπριακή Δημοκρατία, για να προειδοποιήσει κατόπιν ο ίδιος πως δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προτού λυθεί το Κυπριακό.