ΚΥΠΡΟΣ

Την Τρίτη φτάνει η τρόικα στη Κύπρο

Την Τρίτη φτάνει η τρόικα στη Κύπρο

Για σκληρές διαπραγματεύσεις των όρων παροχής οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ετοιμάζεται η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα

το πρώτο κλιμάκιο των τεχνοκρατών της οποίας φθάνει απόψε και αύριο στη Λευκωσία.

Την Τρίτη, η τρόικα θα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οπότε, όπως εκτιμάται, αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το κρατικό μισθολόγιο, και το συνταξιοδοτικό.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστεί η τρόικα ότι η Κύπρος έχει ήδη πάρει αρκετά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα οποία το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Έτσι ελπίζει ότι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που θα ζητηθεί από την τρόικα θα είναι σχετικά ήπια και θα αποφευχθεί η βαθειά ύφεση.

Η στήριξη των τραπεζών από το κράτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσει στα 4,5 με 6 δισ.

Εξάλλου, αύριο μεταβαίνουν στην Μόσχα τεχνοκράτες του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν το αίτημα της Λευκωσίας για παροχή ρωσικού δανείου.

Διαβάστε επίσης:

Σε δύο εβδομάδες οι αποφάσεις για το ρωσικό δάνειο