ΚΥΠΡΟΣ

Μνημόνιο μετά τις εκλογές- εξετάζεται η μεθοδολογία της Pimco

Μνημόνιο μετά τις εκλογές- εξετάζεται η μεθοδολογία της Pimco

Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος και δεν αποκλείεται το Μνημόνιο να υπογραφεί μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι τα ρευστά του κράτους αρκούν για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, ένα από τα θέματα που θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας στα ταμεία όσο θα καθυστερεί η πληρωμή της πρώτης δόσης.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και να πιάσει δουλειά ο εξωτερικός σύμβουλος, που όπως φαίνεται είναι η Black RocK, για να αναλύσει και να διασταυρώσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η Pimco, με στόχο το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή Μνημονίου στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θεωρείται πλέον στις Βρυξέλλες μη ρεαλιστικός.

Η τελική έκθεση της Pimco αναμένεται περί τις 15 Ιανουαρίου και για το ποσό που θα χρειασθεί η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναμένεται σκληρό πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας. Το ακραίο σενάριο της Pimco ανεβάζει το ποσό πάνω από τα €10 δισ., με το «καλύτερο» σενάριο να εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στα 9,5 δισ.

Πηγη ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ