ΚΥΠΡΟΣ

Μήνυμα Λευκωσίας προς ΟΗΕ: Πρώτα η οικονομία, μετά το Κυπριακό

Μήνυμα Λευκωσίας προς ΟΗΕ: Πρώτα η οικονομία, μετά το Κυπριακό

Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να μην επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις συναντήσεις που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με το διεθνή οργανισμό για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, το οποίο και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεμήνυσε στον Μπαν Γκι-μουν ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και ότι δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Το μήνυμα μετέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε επίσης ότι υπογράμμισε στο συνομιλητή του πως στο διάστημα αυτό όμως θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν προωθούνταν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος για την έναρξη της διαδικασίας. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υποκαταστήσει την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας από τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν αφορούν την κατοχική δύναμη και συνίστανται στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την αποχώρηση των εποίκων και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα οποία ως θέμα αρχής δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε κατά απόλυτο τρόπο ότι τυχόν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς την τουρκική πλευρά ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τέλος, επισήμανε ότι προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης.

Προερχόμενος από την Ουάσιγκτον, όπου είχε αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, του ΔΝΤ και του εβραϊκού λόμπι, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τη διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρα. Ακολούθως, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και παρακάθισε σε δείπνο σε κυπριακό εστιατόριο στην Αστόρια, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Ο κ. Νεοφύτου, -όπως ο ίδιος τόνισε- κατά τις συναντήσεις του μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με τον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Κατά την ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απεκάλυψε ότι μέσα στις πρώτες επισκέψεις που σχεδιάζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε ότι "δυστυχώς, οι θέσεις τους είναι σκληρές για την Κύπρο και επιμένουν σε κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων", όπως είπε, προσθέτοντας ότι "σας διαβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να δεχτεί όρους που πλήττουν τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας".

Μιλώντας για τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είπε ότι "η Κύπρος αποτελεί τη μοναδική έξοδο του Ισραήλ για την Ευρώπη και είναι συμφέρον του Ισραήλ να παραμείνει η Κύπρος ελληνική", όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι "η μισαλλοδοξία και ο αυταρχισμός της Τουρκίας έφεραν το κράτος του Ισραήλ πιο κοντά σ' εμάς", ενώ σημείωσε ότι έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων για την αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στη Λευκωσία σε πρεσβεία. Τέλος, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τους ομογενείς για την "ανιδιοτελή προσφορά" τους και την "τεράστιας σημασίας" στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και στον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, μέχρι την τελική δικαίωση.

Πριν την ομιλία του, απηύθυναν χαιρετισμούς ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ν. Αιμιλίου, η γενική πρόξενος Κ. Σοφιανού, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γ. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φ. Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Η. Τσεκερίδης και ο πρόεδρος της ΚΟΑ