ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Κάποιος παραπληροφόρησε τον Ντράγκι

Αναστασιάδης: Κάποιος παραπληροφόρησε τον Ντράγκι

Απάντηση στο Μάριο Ντράγκι που ζήτησε να μην προβεί σε παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη, έδωσε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης.

«Κάποιοι παραπληροφόρησαν το Μάριο Ντράγκι» είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι το κυπριακό κοινοβούλιο έχει κάθε εξουσία να ελέγξει το διοικητή.

Κληθείς να πει αν με την επιστολή Ντράγκι υπάρχει παρέμβαση στο κράτος ή αν έχει παρερμηνευθεί η επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ ότι παρερμηνεύτηκε. Εκείνο το οποίο αναφέρει είναι ότι είναι ανεξάρτητος θεσμός (Κεντρική Τράπεζα) – κάτι που δεν χρειαζόταν να λεχθεί – αλλά κάνει μνεία και στους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να διωχθεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το Κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας και στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μια επιστολή-έγγραφο του κ. Δημητριάδη, (η Βουλή) έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι παραπληροφόρησαν οπωσδήποτε τον κ. Ντράγκι».