ΚΥΠΡΟΣ

Ένταση Ιράν-Κύπρου μετά την έκδοση Ιρανού στις ΗΠΑ

Ένταση Ιράν-Κύπρου μετά την έκδοση Ιρανού στις ΗΠΑ

Στην ανάκληση του πρεσβευτής της στη Λευκωσία προχώρησε η Τεχεράνη, μετά την απόφαση της Κύπρου να εκδώσει στις ΗΠΑ ένας Ιρανό υπήκοο.


Ο Ιρανός απελάθηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες, κατόπιν δικαστικής διαδικασίας που κινήθηκε με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι θεωρήθηκε ύποπτος για προσπάθεια αγοράς όπλων, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, διερωτήθηκε γιατί η Τεχεράνη προέβη στην ανάκληση του πρεσβευτή της, δεδομένων των στοιχείων της υπόθεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι η έκδοση του Ιρανού έγινε με βάση τις νομικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είμαστε κράτος δικαίου που πρέπει να υπερασπίζεται τις δεσμεύσεις του σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα να εκτονωθεί η κατάσταση μέσω της διπλωματικής οδού και τόνισε ότι η Λευκωσία δεν θα επιθυμούσε το επεισόδιο αυτό να οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων της Κύπρου με το Ιράν.