ΚΥΠΡΟΣ

Απάντηση ΚΤ σε κατηγορίες για αλόγιστη παραχώρηση ELA στη Λαϊκή

Απάντηση ΚΤ σε κατηγορίες για αλόγιστη παραχώρηση ELA στη Λαϊκή

Απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φορτώνει στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου την αλόγιστη παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τη Λαϊκή Τράπεζα, έδωσε με ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας πως η παροχή ELA από την ΚΤ λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας, αποτρέποντας την άτακτη χρεωκοπία του κράτους.

Η ΚΤ σημειώνει αρχικά πως οι δύο κυπριακές τράπεζες μέχρι τις 21 Μαρτίου 2013, αντλούσαν ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χωρίς ένσταση (no objection) από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διότι εκτιμάτο από το τελευταίο ότι υπήρχε προοπτική για εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης. Στις 21 Μαρτίου 2013, προσθέτει η ΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα και με τις προηγούμενες αποφάσεις του, θα διέκοπτε την παροχή ELA στις δύο κυπριακές τράπεζες διότι δεν υπήρχαν σαφείς και δεσμευτικές πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυπριακής πλευράς για εφαρμογή του προγράμματος.

Η ΚΤ σημειώνει πως οι κυπριακές τράπεζες με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ για την παροχή ELA παρέμειναν φερέγγυες μέχρι και τις 25 Μαρτίου 2013, ενώ οι προβλέψεις για τις ζημιές των τραπεζών κάτω από το ακραίο σενάριο της Pimco, που αφορούν σε ορίζοντα τριών χρόνων, δεν λαμβάνονταν υπόψη για σκοπούς ισολογισμού των τραπεζών και παρά τα ελλείμματα κεφαλαίου, οι τράπεζες δεν θεωρούνταν αφερέγγυες διότι υπήρχε η προοπτική της ανακεφαλαιοποίησης τους μέσα από το Πρόγραμμα Στήριξης.

Οι τράπεζες έπαυσαν να θεωρούνται φερέγγυες για σκοπούς παροχής ELA όταν είχε απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρώτη πρόταση της συνάντησης του Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2013 και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η προοπτική του Προγράμματος, μέσω του οποίου θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση.

Συνεπώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με απόφαση του στις 21 Μαρτίου αποφάσισε τον τερματισμό παροχής ρευστότητας στις δύο κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA με απαίτηση αποπληρωμής την 26η Μαρτίου. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης, προσθέτει η ΚΤ θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των δύο τραπεζών λόγω της άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων, του οποίου τα κεφάλαια δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις ασφαλισμένες καταθέσεις των δύο τραπεζών και το κόστος αυτό θα μετακυλούσε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που θα προκαλούσε την άτακτη χρεοκοπία του κράτους.

Στη συνέχεια, η ΚΤ εξηγεί ο Μηχανισμός Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ΕLA), είναι εργαλείο μέσω του οποίου παραχωρείται ρευστότητα στις τράπεζες έναντι ικανοποιητικών εξασφαλίσεων και αξιοποιείται σε περιπτώσεις κρίσεων δεδομένου ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν ως νομισματικές αρχές.

Για να παραχωρηθεί ELA οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες και αξιόχρεες, ενώ παραχωρείται σε πιστωτικά ιδρύματα έναντι ικανοποιητικής εξασφάλισης. Η χρηματοδότηση μέσω ELA δεν είναι αυτόματη. Το κλειδί βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε εθνικής κεντρικής τράπεζας, η οποία αξιολογεί την κρισιμότητα της κατάστασης και λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης παρέχοντας ELA αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη μη ένσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ icyprus