ΚΥΠΡΟΣ

Ταλάτ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο

Ταλάτ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο

Ανοιχτό άφησε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το ενδεχόμενο μίας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο με αφορμή το φυσικό αέριο.

«Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», είπε ο κ. Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή».

Υπάρχουν εκεί ο φυσικός πλούτος, και οι ελληνοκύπριοι συμφωνούν ότι πρέπει να το μοιραστούν με τους τουρκοκύπριους, ή ότι οι τουρκοκύπριοι δικαιούνται να έχουν και οφέλη από αυτό βάση ποσοστού που όπως είπαμε είναι διαπραγματεύσιμο, αλλά ταυτόχρονα αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι και να το συζητήσουν αυτό και επικαλούνται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι ο βορράς είναι υπό κατοχή από την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα δέχονται να διαπραγματευτούν με τους τουρκοκύπριους να λύσουν αυτό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «αρκετά γενναίο» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ενώ δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, προτιμά τη διχοτόμηση. Επίσης, είπε ότι οι προτάσεις Χριστόφια δεν ήταν «γενναιόδωρες».

Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης για επιστροφή της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προέχει μια συνολική λύση.