ΚΥΠΡΟΣ

Μilliyet: Ο κόσμος βαρέθηκε το Κυπριακό

Μilliyet: Ο κόσμος βαρέθηκε το Κυπριακό

Το μήνυμα που πήραν οι Αναστασιάδης και Έρογλου στη Νέα Υόρκη από τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως «ο κόσμος βαρέθηκε το Κυπριακό», υποστηρίζει η Μιλλιέτ.

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, που επικαλείται πληροφορίες που έφτασαν κοντά της, ο Μπαν Γκι μουν θα βάλει όλο του το βάρος στη διαδικασία με μια τελευταία εφόρμηση και θα αναλώσει έντονη προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που το Μάριο του 2014 θα εισέλθει στο 50ο έτος του.

Όπως αναφέρεται, ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις συναντήσεις που είχαν στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ τους έδωσε το μήνυμα ότι «ο κόσμος έχει βαρεθεί το κυπριακό πρόβλημα». Έγινε γνωστό, συνεχίζει η Μιλλιέτ, ότι ο κ. Μπαν, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, στη συνάντησή του με τους ηγέτες, τους είπε «φτάνει, λύστε επιτέλους αυτό το πρόβλημα».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Μπαν Γκι μουν κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια θέλει να αφήσει στην ιστορία το Κυπριακό και μετέφερε στους Έρογλου και Αναστασιάδη το μήνυμα: «δείξτε ζήλο στη διαδικασία. Επιθυμώ η διαδικασία να καταλήξει σε αποτέλεσμα άμεσα».

Σε δηλώσεις στη Μιλλιέτ, ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί είπε ότι «με στόχο να κλείσει το Κυπριακό υπάρχουν επαρκή εφόδια». Η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει αρχίσει η διπλωματική ενεργοποίηση για να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες και κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν στην Κύπρο και στις επαφές που αναμένεται να έχει με τους δύο ηγέτες,

Διπλωματική πηγή, προστίθεται, ανέφερε στη Μιλλιέτ ότι «ο Αναστασιάδης δεν είναι ο παλιός Αναστασιάδης. Ο ηγέτης που ήθελε τη λύση έφυγε και ήρθε αυτός που δεν θέλει την λύση, ένας περίπου όπως τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ήταν γνωστός ως ο κύριος Όχι (Mr. No)».

Στο δημοσίευμα κωδικοποιούνται οι θέσεις των δύο πλευρών και όπως γράφει η Μιλλιέτ, η τουρκική πλευρά θέλει μια εντατικοποιημένη διαδικασία με χρονοδιάγραμμα και η ε/κ αντιτίθεται. Η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν ενώ οι Ε/κ θεωρούν ότι τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ 2008 και 2012 ως μη γενόμενες. Η τουρκική πλευρά, συνεχίζει η Μιλλιέτ, υποστηρίζει ότι τα Βαρώσια και τα θέματα εδαφικού είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης, ενώ οι Ε/κ θέλουν ως κίνηση καλής χειρονομίας την επιστροφή των Βαρωσίων. Οι Τ/κ, προστίθεται, θέλουν μια διεθνή διάσκεψη ενώ οι Ε/κ είναι αντίθετοι. Τέλος, οι Ε/κ γράφει η Μιλλιέτ, προτείνουν την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες και οι Τ/κ είναι αντίθετοι.

ΠΗΓΗ ikypros