ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση του Ντάουνερ με τον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Συνάντηση του Ντάουνερ με τον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσεχή Τετάρτη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας Κοινής Δήλωσης, κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε το πρωί με τον Πρέσβη της Ρωσίας και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αμερικανό Πρέσβη, θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τους Πρέσβεις της Κίνας και της Γαλλίας, σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.

Προσθέτει ότι η Κοινή Δήλωση θα πρέπει να καθορίζει «με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης» τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αρχές που «διαχρονικά και κατ’ επανάληψη καταγράφονται από αριθμό αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν το Κυπριακό».

Ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνει ότι το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών της 30ης Ιουλίου 2013, αναφερόμενο στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, παραπέμπει στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1251, το οποίο καθορίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι το υπό αναφορά ψήφισμα επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προσδοκεί σε συμφωνία επί τέτοιων μέτρων.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό που αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως ο Χάρτης του Οργανισμού προνοεί» λέει ο κ. Στυλιανίδης.

Συμπληρώνει ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ε/κ, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ.

«Θέλουμε να ελπίζουμε πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς Τ/κ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του διαλόγου» αναφέρει.

«Ευελπιστούμε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τα πιο πάνω Ψηφίσματα, προκειμένου να δημιουργήσουν την προοπτική για τη συνάντηση των δύο ηγετών και τον επί της ουσίας διάλογο, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε σύντομη λύση του Κυπριακού» καταλήγει η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΠΗΓΗ ikypros