ΚΥΠΡΟΣ

Μαυρογιάννης: Δεν αμμοχωστοποιείται το Κυπριακό

Μαυρογιάννης: Δεν αμμοχωστοποιείται το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανάλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιμένει στην πρόταση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στην επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι δεν περιέχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο η πρόταση, απλώς ενοποιεί τέσσερα σημεία.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι, επειδή η πρόταση αφορά την Τουρκία, γίνεται μέσα από άλλες οδούς και είναι παράλληλη με τη διαδικασία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τόνισε ότι η πρόταση τεσσάρων σημείων για την Αμμόχωστο, όπως αναδιαμορφώθηκε, θα είναι κάτι περισσότερο από μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γιατί θα δώσει νέα ώθηση στην επανέναρξη των συνομιλιών και θα επαναφέρει στον λαό την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν αμμοχωστοποιείται το Κυπριακό, καθώς η περίπτωση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση μετις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αρνήθηκε να μεταφέρει την πρόταση για την Αμμόχωστο, ενώ ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε απάντησε ότι δεν είναι αγγελιαφόρος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, από την πρόεδρο της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά για τη συζήτηση που γίνεται για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η άλλη πλευρά ουδέποτε έθεσε θέμα του παράνομου αεροδρομίου στην ε/κ πλευρά και διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί μέρος της πρότασης για την Αμμόχωστο.

πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ