ΚΥΠΡΟΣ

Ευρωβουλευτές στην Κύπρο για έρευνα του ρόλου της Τρόικα

Ευρωβουλευτές στην Κύπρο για έρευνα του ρόλου της Τρόικα

Η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής επιβεβαίωσε χθες ότι αντιπροσωπεία της, η οποία ερευνά το ρόλο της Τρόικα στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή σειρά συναντήσεων στην Κύπρο.

Η αντιπροσωπεία χθες ήταν στην Πορτογαλία, ενώ την Πέμπτη το πρωί επρόκειτο να έλθει στην Ελλάδα, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε για αργότερα μέσα στο μήνα, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες επεσήμαναν ότι το ταξίδι αναβλήθηκε προκειμένου να μην συμπέσει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας που θα γίνουν την Τετάρτη και Πέμπτη στο Ζάππειο, παρουσία των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπει αντίστοιχα.

Πάντως, η αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα δεν επηρεάζει την επίσκεψη στην Κύπρο, πέρα από το γεγονός ότι η αποστολή με τους δύο Ευρωβουλευτές-εισηγητές Ότμαρ Κάρας και Λιεμ Χοανγκ Νγκονκ θα ταξιδέψουν την Πέμπτη για τη Λάρνακα από τις Βρυξέλλες και όχι από την Αθήνα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της επίσκεψης, το οποίο μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις, η αποστολή θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τους Προέδρους και Αντιπροέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Προβλέπονται, επίσης, συναντήσεις με τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και Βάσο Σιαρλή, καθώς και εκπροσώπους των τραπεζών και των κοινωνικών εταίρων.