ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Όχι λύση με επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση

Έρογλου: Όχι λύση με επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση

Ο τελικός στόχος είναι η λύση και θα εργαστούν για μια συμφωνία που θα είναι υπέρ των συμφερόντων του «λαού», δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου προσθέτοντας ότι η διαδικασία επίλυσης έχει επιμηκυνθεί πολύ, ωστόσο δεν θα επιχειρηθεί μια λύση αύριο και να λεχθεί ναι σε ότι θέλει η ε/κ πλευρά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα σε συνάντησή του με το σωματείο τ/κ δημοσιογράφων, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρόκειται δια διαπραγματεύσεις πάρε – δώσε, τα ΜΟΕ είναι σημαντικά και για τους δύο «λαούς» και υποστήριξε ότι μπορεί προβλεφθεί ότι η ε/κ πλευρά θα προσπαθήσει να παίξει με το χρόνο. Είναι φυσικό, πρόσθεσε, να θέλει να ξέρει ο κόσμος τι θα γίνει. «Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι μια συμφωνία πούπουλο. Στο παρελθόν ζήσαμε μια πονεμένη εμπειρία. Για να μην ζήσουμε ξανά εκείνες τις ημέρες, δεν υπάρχει θέμα να υπογράψουμε καμιά συμφωνία που να επιστρέφει στα προ του 1974».

Ο πρόεδρος του σωματείου τ/κ δημοσιογράφων, Ακάι Τζεμάλ τάχθηκε υπέρ μιας λύσης που θα αποτελείται από δύο ιδρυτικές, κυρίαρχες πολιτείες και πως η επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τυχόν άρση της διζωνικότητας, διαγραφή των εγγυήσεων της Τουρκίας με το αιτιολογικό των κριτηρίων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου σε άλλη του συνάντηση με την ένωση προστασίας του ψευδοκράτους, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για τα όσα βλέπουν της δημοσιότητας και για το αν η λεγόμενη ΤΔΒΚ χάσει τον «τίτλο του κράτους», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα διαπραγματευτούν για μια συμφωνία που δεν θα εκμεταλλεύεται την διζωνικότητα, την δικοινοτικότητα και ο τ/κ «λαός» θα μπορεί να ζει σε ασφάλεια και ευημερία.

Μετά το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, δεν πρέπει να θεωρείται ότι αμέσως θα υπάρξει συμφωνία και πως σε μερικούς μήνες δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ανέφερε, εξαρτάται από την βούληση των δύο πλευρών, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει την ίδια φιλική στάση με την τ/κ στο τραπέζι και σε περίπτωση που αποδεχθεί ότι ο τ/κ «λαός» είναι ίσος με τον ε/κ, τότε θα είναι εύκολο να φτάσουμε σε λύση, όπως διαβάζουμε στο ΣΙΓΜΑ.