ΚΥΠΡΟΣ

Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για το Κυπριακό η Αμμόχωστος

Ι. Κασουλίδης: «Κλειδί» για το Κυπριακό η Αμμόχωστος

Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ υπογράμμισε ακόμη τη μεγάλη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και υποστήριξε ότι η κοινή γνώμη θα πειστεί ότι η Τουρκία διαθέτει τη βούληση για εξεύρεση λύσης, μόνο αν συμβεί κάτι σημαντικό.

Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδυθεί σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και συνέστησε υπομονή, αφού όπως είπε, στο στάδιο αυτό, η προσπάθεια έχει διερευνητικό χαρακτήρα.

Θα απαιτηθούν, όπως εξήγησε, άλλες δύο με τρεις συναντήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάθεση των αρχικών τοποθετήσεων των δύο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου και ακολούθως θα αρχίσει μια μακρά περίοδος λεπτομερούς διαπραγμάτευσης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να ανακόψει την προσπάθεια της Κύπρου για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της περιφερειακής πολιτικής της Κύπρου για την οποία, όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Διαβάστε επίσης:

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό στην συνάντηση Μουν - Αναστασιάδη