ΚΥΠΡΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Οι εντάσεις δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν

Ν. Αναστασιάδης: Οι εντάσεις δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν

Τη λύπη του για τις προσπάθειες των Τούρκων να σταθούν εμπόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου εξέφρασε χθες, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρα του ΟΗΕ.

Αρχικά ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιθετικότητα των Τούρκων, τονίζοντας «θα ήμουν πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής εάν κατά τη σημερινή μου παρέμβαση, υπήρχαν εκείνες οι συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να μιλώ για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής, αν αντί να αναφέρομαι σε παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμουν σε προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

«Παρά τις πολλαπλές υποσχέσεις, παρά τη σωρεία των δεσμεύσεων ή διακηρύξεων, ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη του τρίτου κύκλου ουσιαστικών συνομιλιών, μετά το διορισμό του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, είχαμε την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας, με αποτέλεσμα αντί του διαλόγου να έχουμε δυστυχώς την εξ ανάγκης αναστολή της συμμετοχής μου στο διάλογο, και αντί της προόδου την οπισθοδρόμηση».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κύπρου ευχήθηκε η Τουρκία να αλλάξει στάση, προκειμένου οι δύο πλευρές να μπορούν να διαπραγματευτούν και το Κυπριακό: «Θέλω να ελπίζω ότι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, όσοι σέβονται τις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, όσοι ιδιαίτερα από τους εταίρους μας στην ΕΕ αισθάνονται, αντιλαμβάνονται και καταγράφουν την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, θα συμβάλουν μέσα από αποφασιστικές δράσεις, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η νέα απαράδεκτη κατάσταση που καταγράφεται, που δεν αποτελεί απλώς την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας, αλλά τη διατάραξη της ειρήνης».

«Θέλω και εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι ο μόνος δρόμος να υπάρξει όφελος - όχι απλώς των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των γειτόνων στην περιοχή, ή και ευρύτερα της ειρήνης και όσων επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη - είναι να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για να επιτρέψει, μέσα από έναν ειλικρινή ουσιαστικό διάλογο, να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους υδρογονάνθρακες οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν θα πρέπει να αποτελούν αιτίες τριβής: «Αντίθετα μπορεί να αποτελέσει την αιτία έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη συνεργασία να δώσουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού. Οι υδρογονάνθρακες, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, ανήκουν στο κράτος. Η διάθεση των πόρων από την αξιοποίηση και βεβαίως θα ωφελήσει το σύνολο των κατοίκων, αλλά και όχι μόνον, διότι οι πρώτιστες που θα ωφεληθούν θα είναι οι γειτονικές χώρες, και δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε κατά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να είναι μεταξύ των αγοραστών βεβαίως και η Τουρκία.

Μέσα από τη συνεργασία, χρησιμοποιώντας το φυσικό πλούτο ως κίνητρο, μπορούμε να επισπεύσουμε την επίλυση του Κυπριακού. Μπορούμε να συνδράμουμε- και ιδιαίτερα η Τουρκία να συνδράμει- στο να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Μια λύση, η οποία θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ, που θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση, τη συνδημιουργία μεταξύ των κατοίκων αυτού του νησιού . Οι εντάσεις ποτέ δεν ωφέλησαν κανένα, η Τουρκία θα πρέπει να προβληματιστεί», κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις