ΚΥΠΡΟΣ

Κίπρις: Η Τουρκία θέλει μερίδιο από το ΦΑ του Ισραήλ

Κίπρις: Η Τουρκία θέλει μερίδιο από το ΦΑ του Ισραήλ

Ο λόγος της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι η επιθυμία της Τουρκίας να έχει μερίδιο στους φυσικούς πόρους της περιοχής, αναφέρει σε δημοσίευμά της σήμερα η Κίπρις.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο Τουρκοκύπριο αρμόδιο, γράφει ότι το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και όχι της Κύπρου και επιθυμεί όπως ο αγωγός μεταφοράς του αερίου από το Λεβιάθαν στην Ευρώπη περάσει μέσα από την ανατολική Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή λεκάνη έχει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 600 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

"Θα υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Θέλει να καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος από το φυσικό αέριο του Ισραήλ. Προτείνει το ισραηλινό φυσικό αέριο να σταλεί, μέσω αγωγών στην Τουρκία, στην Ευρώπη. Έτσι, έναντι της μεταφοράς του φυσικού αερίου (από το έδαφός της) θα πάρει το φυσικό αέριο (που χρειάζεται)", ανέφερε ο ίδιος αρμόδιος.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ωστόσο ότι είναι δύσκολο αυτό εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ και της Δημοκρατίας της Κύπρου. Διεθνείς εμπειρογνώμονες λένε ότι για να φτάσει το ισραηλινό φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην Τουρκία, θα πρέπει να περάσει μέσα από την Κύπρο και γι 'αυτό είναι απαραίτητη η άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επέλθει ειρήνη στην Κύπρο και οι σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου θα πρέπει να ομαλοποιηθούν. Αυτός είναι ο λόγος του πρόσφατου αυξημένου δυτικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στο μεταξύ η τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί γράφει ότι η Noble Energy, η οποία διεξάγει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έχει αρχίσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό της Τουρκίας . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ενέτεινε τις δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με διεθνείς εταιρείες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πλοίο που ονομάζεται Noble Globetrotter ΙΙ πέρασε από τα στενά του Βοσπόρου προχθές και έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα προβεί σε έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Τουρκίας, 50 μίλια από την ακτή.

Επικαλούμενη πληροφορίες που δημοσιεύονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι η πλατφόρμα Noble Globerotter II θα πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος 2.000 μέτρων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και 240 άτομα θα προσληφθούν για αυτή τη δουλειά.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος παρακολουθούσε το πλοίο να αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "πρώτος μας στόχος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των ενεργειακών μας πόρων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο το 2023".

Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα αυτό, και πρόσθεσε ότι το 2014 η ΤΡΑΟ διενήργησε 226 δραστηριότητες γεώτρησης με 28 ντόπιες και 17 ξένες εταιρείες σε μια έκταση 310.000 τ.χλ γης και θάλασσας της Τουρκίας. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου άνοιξαν 188 πηγάδια, 90 εκ των οποίων ήταν για έρευνα και αξιολόγηση και 98 για την παραγωγή.

Πρόσθεσε ότι βρήκαν πετρέλαιο σε 60 πηγάδια και φυσικό αέριο σε δύο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις